kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
OKAN MÜDERRİSOĞLU

IMF pazarlığının anatomisi

10 gün ara verilen IMF görüşmelerini tıkanma noktasına getiren olaylar dizisi hep merak edildi. Bürokrasi kulislerine girince gördük ki durum ciddi. IMF ile Ankara'nın pozisyon farklılığını şöyle özetlemek mümkün:
- IMF: Vergi borçlarını taksitlendirdiniz. Bunu bir defalık gelir kabul ederim, faiz dışı fazlada dikkate almam, harcamaya dönüştürmem.
(Maliye,milyar TL vergi borcunu 18 ay vadeye yaydı ve yaklaşık 4 milyar TL tahsilat öngördü. Bu tutar gelir tahminine yansıtıldı.)
- IMF: Varlık Barışı Yasası'ndan sağlanacak tahsilatı da geçici gelir sayarım, faiz dışı fazlaya dahil etmem.
(Beyan edilecek servetler üzerinden düşük oranlı vergi alınacağı için Maliye, bütçe dengesini etkileyecek gelir beklentisi içinde değil.)
- IMF: 2008'de çıkan yasa ile merkezi yönetim bütçesinden yerel yönetimlere 3.5 milyar TL ek kaynak yarattınız. Bunu gözden geçirin.
(2008'de alınan kararla belediyeler harcamalara başladı bile. Hükümet, yerel seçimi etkileyecek bu talebi karşılamaya yanaşmıyor. Seçimden sonra İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu gündeme gelebilir.)
- IMF: 2008'de memur maaşlarında yaptığınız düzeltmenin bu yıla maliyeti 2.5 milyar TL. Maaş zamlarını bir kez daha ele alın.
(Hükümet, 2009 Bütçesi'nde kamu çalışanlarının zam oranını önc eden ilan ettiği için geri adım atamıyor. Düşük gelir grubundaki çalışanların harcaması ile enflasyonun artmayacağını hatta piyasadaki durgunluğun aşılacağını düşünüyor.)
- IMF: Yüzde 4 olarak hedeflediğiniz büyüme oranı bizim hesabımıza göre yüzde 2 olacak. Yani Türkiye ekonomisi küçülecek.
(Hükümet, büyümenin bir hedef olduğunu, yüzde 0.5 da olsa pozitif büyüme niyeti ile yola çıkılması gerektiğini savunuyor.)
- IMF: 2008 vergi tahsilatınız 168 milyar, 2009 hedefiniz 202 milyar TL. Bizim verilerimiz vergilerin 2009'da 182 milyar TL'yi aşamayacağını gösteriyor. Taksitli vergi borçları ve Varlık Barışı eklense bile bu tutar en fazla 190 milyar TL olabilir. Bunun anlamı 12 milyar TL daha az harcama yapılması demek.
(Hükümet, kamu harcamalarının durdurmanın Türkiye ekonomisini de durduracağı tezinde ısrar ediyor.)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın