kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Karadayı internette

İnternet göz ardı edilemeyecek bir haber kaynağı. Ama doğruyla yanlışın, söylenti ve gerçeğin yan yana yer alabildiği bir gayya kuyusu. SABAH, internetten bir haberi vermedi. Doğru mu yaptı?.
Türkiye'de "flaş haber" sıkıntısı yok. Olmadığını, gün içinde TV kanalları ve internet sitelerinde görmekteyiz. Ama bir sorun var: Bunları temel ilkelere göre nasıl ayıklayıp, toparlayıp vermeli?
SABAH'ın internet sitesi içeriğini gün içinde birçok kez yeniliyor. Okurların olumlu, olumsuz tepkileri de bol.
Okur Ali Erdoğan şöyle yazmış: "Web içeriğini düzenli, göze hitap eden bir şekilde sunan gazete olduğu için web sitenizi tercih ediyorum. Başarılı çalışmanız için tebrikler. Hoplayıp zıplayan, oradan oraya yanıp dönen içeriği kimse sevmiyor..."
Mehmet Varol'dan gelen ise somut bir eleştiri. 29 Ocak'ta 23.52'de gönderdiği e-postada şunu yazmış: "Saat 23.49 itibarıyle bütün internet siteleri (eski Genel Kurmay Başkanlarından) Karadayı'nın ses kayıt haberleriyle dolu; Sabah'ın sitesine iki kere döndüm, ama haberin h'si yok. Hayretler içindeyim. Bari 'böyle bir iddia var' diye verseydiniz. Böyle tepkisiz ve rahat haberciliği doğru bulmuyorum."
Gerçekten de Emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'ya ait olduğu öne sürülen, "367 krizi" ile ilgili bazı ses kayıtlarında yer alan görüşler geçen hafta gündemde önemli yer tutmuştu.
SABAH İnternet Editörü Bülent Denli o haberde "temkinli" davranıldığını ve beklemenin tercih edildiğini söyledi.
Açıklaması şöyle:
"İnternet Servisi olarak okuyucu kitlemizi geliştirirken gazetecilik ilkelerinden ödün vermemeye özen gösteriyoruz. Basın ahlak ilkeleri ve evrensel etik kurallara uymak için büyük titizlik gösteriyoruz. Bu yaklaşımın bir ayağını da hiç şüphesiz emeğe saygı oluşturuyor. Zaman zaman bilgimizi ve emeğimizi ortaya koyarak hazırladığımız haberlerin, uyarılarımıza rağmen, başka haber siteleri tarafından umursamaz bir tavırla görmezlikten gelinmesini içimize sindiremiyoruz. Bize ait özel haberler sitelerde izinsiz yer alınca emeğimizin çalındığını düşünüyoruz. Biz hiçbir zaman böyle bir yola başvurmuyoruz. Bazı haberler, bu ilkelere uymayan, birbirlerinin emeklerini pervasızca sömüren siteler arasında süratle paylaşılarak okuyucuya iletiliyor. Biz bu yolu tercih etmediğimiz için doğal olarak bu tür haberleri sunarken geri kaldığımız görüntüsü ortaya çıkabiliyor. Haber kaynaklarımızı SABAH muhabirleri ile bünyesindeki Turkuvaz Haber Ajansı oluşturuyor. Ayrıca Anadolu Ajansı, ANKA, İHA, CİHAN ve yurtdışı haber ve fotoğraf ajanslarının referansları ve garantileri olmadan hiçbir haberi kullanmadığımız gibi, buradan akan haberler arasında da gazetecilik kurallarına uymayan, Sabah Gazetesi'nin yayın ilkeleriyle örtüşmeyenlere de yer vermiyoruz. İsmail Hakkı Karadayı ile ilgili olarak, başka bir internet haber sitesine ait olup, Türkiye'nin gündemini yakından ilgilendiren ve kırmızı çizgisi hayli yüksek bu tür haberlerin doğruluğunu Sabah Gazetesi'nin deneyimli yazı işleri ve haber kadrolarının kontrolüne emanet ediyoruz. Bu kontrol sürecinde internet haberciliğinin hızı ile yazılı basının hızı birbiriyle örtüşmediğinden bazı eleştiriler alıyor olabiliriz. Bu eleştirileri gazetecilik ilkelerinden taviz vermeme adına göze aldığımızı belirtmek istiyorum."
Anlaşılabilir görüşler...
Ancak, habercilikte güvenirlilik kadar, haber atlamama ve süratle haber verme de önemli rekabet unsurları. Söylenti bazlı "haberlere" rağbet etmemek çoğu kez doğru olabilir ama bazen en beklenmedik internet sitelerinden çıkan bir iddia, ona dikkat eden başka haber sitelerinde ele alınıp işlenip doğrulatılınca ne yapılacak?
Bu noktada iki kritere işaret ediyor Denli: Bu haberin ajanslardan teyitli geliyor olması ve/veya SABAH Yazı İşleri ile temaslar sonucu yayın kararının alınması.
SABAH internet sitesi, gazetenin kâğıt baskılarına giren her haberi içeriğinde yayınlıyor.
Yazı işlerinden aldığım bilgilere göre, Karadayı ile ilgili iddiaları işleyen haber, o akşam ilk baskıya yetişmiş ve saat 18 sularında Kıbrıs baskısına gönderilmiş.
Bence gece geç saatlere kadar haberi görmemek yerine baskılara yetişen haliyle ve sonraki baskılardaki değişimleriyle Karadayı haberini daha fazla bekletmeden internette vermek doğru olurdu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın