kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

''İngiliz-Çin dostluğu bozulmayacak''

AA
Giriş Saati : 02.02.2009 22:41
Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
''İngiliz-Çin dostluğu bozulmayacak''
Çin Başbakanı Ven Jiabao'nun, İngiltere'de bugün Cambridge Üniversitesi'nde konuşurken ayakkabı saldırısıyla karşılaşması üzerine konuşmasına yalnızca yarım dakika süreyle ara verdi ve ''İngiliz-Çin dostluğu bozulamaz'' dedi.

Ayakkabı, şans eseri Ven Jiabao'nun kürsününün 1 metre önüne düşerken, pabuç saldırganı üniversitenin güvenlik görevlilerince kargatulumba dışarıya çıkarıldı.

İsmi açıklanmayan ve ''kamu düzenini bozma suçundan'' tutuklanan saldırgan, ayakkabıyı savurduktan sonra anında yakalanırken, ''Cambridge, bu diktatöre fahişelik yapsın diye mi zorlanacak. Bu kişinin söylediği yalanları nasıl dinlersiniz. Kalkın ayağa karşı çıkın ona'' diye bağırdı.
Ven Jiabao, hemen toparlanarak, ''Tarihte ulusların barış uyumu zorla bozulamaz. Onun için izin veriniz konuşmayı sürdüreyim'' diye konuştu.

Başkent Londra'nın 80 kilometre kuzeyindeki 800 yıllık Cambridge Üniversitesi'nde dünya ekonomisi üzerine konuşan Jiabao'nun bulunduğu salonun dışında 80 kadar Çin taraftarı ve Çin Komünist Partisi aleyhtarıyla ''Tibet davası gönüllüsü'' gösteri yaptı.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Londra Büyükelçiliği, Ven Jiabao'nun Buckingham Sarayı'nda Kraliçe 2. Elizabeth'in oğlu York Dükü Prens Andrew ile resepsiyonunun, ''kar yağışının hava muhalefetindan'' ötürü, ayakkkabı olayından önce iptal edildiğini açıkladı.

Irak'a 14 Aralık'ta ''veda ziyaretinde'' bulunan 43. ABD Başkanı George W. Bush'a Bağdat'ta ayakkabılı saldırı yapılmıştı. Bush, Muntazır Ezzeydi isimli, El Bağdadiye Televizyonu Muhabiri gazetecinin ayakkabı savurmasından ''kürsüde mükemmel bir eskiv yaparak'' kurtulmuştu.