kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Davos turu

02.02.2009
Davos küresel krize çözüm üretemedi
28 Ocak'ta başlayan 39. Dünya Ekonomik Forumu dün sona erdi. İsviçre'nin Davos kasabasında her yıl geleneksel olarak düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu son 40 yılın en önemli ekonomik zirvesi olarak nitelendiriliyordu. Zirveye damgasını vuran olaylardan biri de Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'yla birlikte Davos'ta katıldığı paneli, Peres'le yaşadığı gerginlik üzerine terk etmesi oldu.

'Ekonomiye daha sıkı gözetim gerekiyor'
Kriz Sonrası Dünyanın Biçimlendirilmesi konusunun ele alındığı zirvede Almanya Başbakanı Angela Merkel ile İngiltere Başbakanı Gordon Brown, küresel ekonominin daha sıkı gözetim altında tutulması gerektiği görüşünde birleşti. Merkel, Davos'ta yaptığı konuşmada, uluslararası bir ekonomik konsey oluşturulmasını önerdi. İngiltere Başbakanı Gordon Brown da korumacılığı engelleyecek girişimlerden kaçınılmasını istedi. Brown, politikacılar ve üst düzey şirket yöneticilerinden yoksullara yardım etmelerini ve krizden etkilenecek kesimlere destek vermelerini istedi.

Avrupa'da toplumsal huzursuzluk riski var
'Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, küresel ekonomik kriz karşısında etkili önlemler alınmazsa Avrupa'da toplumsal huzursuzluk riski bulunduğunu söyledi. Lagarde, finansal sisteme olan güvenin yenilenmesi gerektiğini belirtti. Hükümetlerin tutumları konusunda vatandaşlarını bilgilendirmelerinin şart olduğunu ifade eden Lagarde, bu adımın, nisanda Londra'da yapılacak G20 zirvesinde atılmasının uygun olacağını kaydetti. Lagarde "İki riskle karşı karşıyayız; birincisi toplumsal huzursuzluk, ikincisi ise korumacılık'' dedi.

Küresel planlama girişimi başlıyor
Forumun kurucusu Klaus Schwab ise krize karşı yoğun bir çalışmanın başlayacağını kaydetti. Küresel bankacılık sisteminin, finansal düzenlemelerin ve kurumsal yönetim ilkelerinin yenilenmesi gerektiğini savunan Schwab, nisanda Londra'da yapılacak G20 zirvesine kadar tüm bu konuların çözülemeyeceğini kaydetti. Schwab, forumun bir kaç hafta içinde küresel planlama girişimi başlatacağını açıkladı.