kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama'nın İran ve Suriye ile gizli görüşmeleri

Giriş Saati : 02.02.2009 07:50
Güncelleme : 02.02.2009 22:42
Yeni Haber
ABD Başkanı Barack Obama'nın daha başkan seçilmeden İran ve Suriye ile, geçiş ekibinin uzmanları aracılığıyla çok gizli görüşmelere başladığı iddia edildi...
Amerikan yönetimi bu yöndeki haberleri yalanlasa da 1995'te Nobel Barış Ödülü alan uluslararası araştırmacılar kuruluşu Pugwash'in direktörü Jeffrey Boutwell, nükleer silahsızlanma uzmanlarının son aylarda İranlı yöneticilerle çok üst düzeyde temaslarda bulunduklarını öne sürdü.

Boutwell, sadece İran'ın nükleer programı değil, Ortadoğu barış süreci ve Körfez bölgesi gibi İran'ı Batı'dan uzaklaştıran sorunların ele alındığı bu görüşmelere, Obama'nın ekibinde yer alan eski Savunma Bakanı William Perry'nin de katıldığını söylerken, sadece çok üst düzey olduklarını söylemekle yetindiği diğer katılımcıların isimlerini vermeyi reddetti.

Foreign Policy adlı düşünce kuruluşunun dergisi "The Cable"ın internetteki blogu da, "Pugwash Diyalogları"nın katılımcıları arasında İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Daimi Temsilcisi Ali Aşgar Soltaniye'nin bulunduğunu yazdı.

İran'la bu gizli görüşmeleri gözlemleyen kuruluşlara paralel olarak, aralarında eski Başkan Bill Clinton'ın eski Beyaz Saray danışmanı ve Obama'nın geçiş ekibinde yer alan Ellen Laipson'ın da bulunduğu United States Instutite of Peace (USIP) şemsiyesi altındaki bir uzmanlar grubu, perşembe Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad tarafından kabul edildiğini bildirdi.

Eski Başkan Yardımcısı Al Gore'un eski silahsızlanma danışmanı Bruce Jentleson da USIP'in basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Suriye Devlet Başkanı Esad, bize yüzde 70 potansiyel ortak çıkarımız var, yüzde 30 yok. Yüzde 30'u halletmeyi beklerken yüzde 70 üzerinde çalışalım dedi" diye konuştu.

Amerikan yönetiminden isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili ise ayrıntı vermeksizin bu haberleri yalanladı.

Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) sözcüsü Mike Hammer da Başkan Obama'nın geçiş sürecinde yabancı hükümetlerin yetkilileriyle geçiş ekibinin temaslarda bulunduğunu açıkça yalanladığını söylediğini belirtti.

AA