kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Tatil boyunca her gece üç saati ailece geçirin

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
28.01.2009
Okul ve ödevler yüzünden anne-babalarıyla yeterince vakit geçiremeyen çocukların, yarıyıl tatilinde aile bağlarını kuvvetlendirmek gerekir. Bu nedenle tatil boyunca aile toplantıları yapın, çocuğunuzla aktivitelere katılın..
Memorial Hastanesi'nden Pedagog Dr. Melda Alantar, yarıyıl tatili için annebabalara önerilerde bulundu...

* 'Tembel', 'sorumsuz' gibi suçlamalar çocuğunuzun özgüvenini zayıflatır!
Çocuklar, bebeklik döneminde doğal bir öğrenme güdüsüne sahiptir. Bu güdüleri olumsuz etkilendiği zaman, bilgiyi kavramak için çaba göstermezler. Çocukların öğrenme yeteneklerini etkileyen bazı durumlar vardır; öğrenme güçlükleri, dikkat eksikliği, uyum ve davranış sorunları, gelişimsel bozukluklar, olumsuz yaşam olayları, geçiş dönemleri- ilköğretimden liseye- gibi... Ailenin yüksek başarı beklentisi ve 'tembel', 'sorumsuz' gibi olumsuz sıfatlarla çocuğu etiketlemesi, onun kendine duyduğu güveni zayıflatır. Bu nedenle aile öğrenciyi suçlamaktan kaçınmalı, okul başarısızlığı olarak tanımlanacak sorunu çözebilmek için çaba göstermeli.

* Çocuğunuzun öğretmeni ile irtibat halinde olun!
Öğrencinin gelişme gösterdiği ve zorlandığı alanları belirlemek için çocuğunuzla birlikte öğretmeniyle görüşün. Belli konularda başarılı olamayan öğrencilere yönelik okulun kurs, etüt gibi özel düzenlemelerinden yararlanın. Ailenizde ve çevrenizde size bu konuda destek olabilecek insanları belirleyin.

* Gerektiğinde uzman yardımı almaktan çekinmeyin!
Öğrenme güçlükleri, dikkat eksikliği gibi akademik başarıyı etkileyen konularda okuldaki öğretmen ve psikolojik danışmanların çocuğunuzla ilgili kuşku ve önerilerine önem verin. Gerekli durumlarda uzmanlardan yardım alın.

GENİŞ AİLEYLE KAYNAŞSIN
* Tatilde ailenin biraraya gelmesi için fırsatlar yaratın!
Örneğin aile paylaşım geceleri düzenlenebilir. Haftada bir gece en az üç saati birlikte geçirin. Özellikle ergenlerin aile törenlerine ihtiyaçları vardır. Aile bağlarının pekiştirilmesi için; geniş aile olarak tanımlanan büyükanne, büyükbaba, hala, teyze, amca, dayı, yeğen, kuzen v.b. yakınlarla buluşulacak ziyaretler düzenlenebilir. Şehir veya memleket dışında yaşayan yakın akrabalarla görüşmek için düzenlenen geziler, geniş aileyle kaynaşma fırsatı sunduğu gibi, aile bireylerine doğdukları, büyüdükleri yerleri görme, anılarını tazeleme ve paylaşma olanağı da sağlar. Çocuklar anne-babaların geçmişe ilişkin anılarını dinlemekten zevk alırlar.

* Tatili, çocuğunuzun kişisel gelişimine uygun olarak yönlendirin!
Araba, otobüs v.b. ile yapılan yolculuklarda çocukların güzergahı haritalara bakarak takip etmeleri, trafik levha ve işaretlerini izlemeleri etkin öğrenmeyi sağlar. Çevredeki tarihi ve doğal zenginlikleri tanımak, yaşayarak öğrenmenin gerçekleşmesine yol açar. Çocuğun gelişimi, sosyalleşme sürecini de içermektedir. Bu nedenle kişiliğini geliştirmesi için ilgileri doğrultusunda sportif ve sanatsal etkinliklerden yararlanmalı, yaşıtlarıyla birlikte aynı ortamı paylaşabileceği kulüp, kurs gibi faaliyetlere katılmalıdır.