kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Jamie Oliver, kolay yemek tarifleri ve eğlenceli yemek hazırlamasıyla ünlü.

Özel Yemek Bakanı

06.12.2008
106 ülkede TV programlarıyla, ülkesinde ise yemekle ilgili yaptığı toplumsal kampanyalarla tanınan, Britanya'nın en iyi aşçılarından Jamie Oliver bir yemek dergisi ve yeni bir kampanya ile karşımızda.....
O şimdi bir Yemek Bakanı. Daha önce Çıplak Şef'ti. Tam 11 yıldır ve 106 ülkede yayınlanan programlarıyla televizyonda yayınlanan yemek programlarının vazgeçilmezi. İnsanlar, açtığı restoranların önünde kuyruk oluşturuyor. Şimdi en popüler restoranları henüz yeni başlattığı lokanta zinciri 'Jamie's Italian'.
Sırada Dubai'de açacağı iki lokanta var.
Çok uzun yıllardır rafta bekleyen bir projesini daha aralık ayında hayata geçirdi Jamie Oliver. Artık her ay kendi adıyla yayınlanacak bir yemek dergisinin ortak editörlüğünü de üstlendi. Yemekle ilgili başlattığı sosyal projelerle halkın önünde, televizyonlarla evlerin içinde, çıkardığı 14 kitapla mutfakların baş köşesinde olması yetmedi, şimdi de her ay yayımladığı bir yemek dergisiyle raflarda yerini alıyor. Jamie Oliver, hem kendi web sitesinde, hem de derginin 'editörden' yazısında şöyle diyor: "Yeni bir derginin, Jamie Magazine'in Britanya'da piyasaya çıkmasından büyük heyecan duyuyorum. Bu, uzun zamandır gerçekleştirmek istediğim bir düştü ve bunun gerçekleşmesi için birlikte çalıştığımız o muhteşem ekipten çok gurur duyuyorum." Evet! Niye bir yemek dergisi için bunca yıl beklenmiş anlamak zor.
Belki de internette de satılan Jamie İle Nasıl Yemek Pişirilir adlı Nintendo oyununun hazırlığından vakit bulamamıştır.
İngiltere'nin en iyi şefi unvanını almış ve hâlâ en iyi şeflerden biri kabul edilen Jamie Oliver 1975 doğumlu. Yani henüz 33 yaşında.

HAZIR YİYECEĞE KARŞI
Şimdi kurduğu Ministry of Food yani, Yemek Bakanlığı ile gündemde. Yemek Bakanı yeni kampanyasını Manchester ve Leeds kentlerine yakın bir kent olan Rotterham'da başlattı. Artık anne babaların çocuklarına yemek yapmayı öğretmemeleri nedeniyle, Britanya'da hazır yemek ve junk food kültürünün egemen olduğunu ve ciddi beslenme bozuklukları yaşandığını düşünüyor. Yani McDonalds, Pret a Manger gibi fastfood zincirlerine savaş açmış durumda: "Yeni bir tip yoksulluk var. İnsanların onları yağmurdan koruyan evleri var, ısıtmaları var, hatta plazma ekranları, cep telefonları ve Nike ayakkabıları da var. Ancak yere oturup hazır yemek kutularından besleniyorlar. Gayet iyi durumda bir fırınları var ama hiç kullanılmamış. Bu yeni tip yoksulluk, bilgi yoksulluğu. Orta sınıf insanlar bir türlü iyi yemek için vakit bulamadıklarını söylüyor.
Plazma ekranların varlığı birçok insanın çocuk obezitesi, kötü beslenme ya da açlık konularına eğilmesini engelleyen bir faktör." Jamie Oliver, Rotterham kentinin ana meydanlarının birinde insanlara nasıl kaliteli ve ucuz yemek yapabileceklerini öğretiyor.
Tam 1700 öğrencisi var. Rotterham, hem bu yıl hem de gelecek yıl için şehir bütçesinden bu iş için para ayırmış durumda. Diğer şehirler de sırada. Yani herkes bir yemek bakanlığı peşinde.
"Hükümetin bir yemek bakanlığı olsa neye benzer? Bizimki Jamie'nin Yemek Bakanlığı. Herkesin devlet yerine Jamie bakanlığını isteyeceğine bahse girerim... Biz de şube açma konusunu halletmek için kâr amacı gütmeyen bir şirket kurduk. Bu işi büyütmeyi düşünüyoruz. Yerel veya ulusal yönetimlerin bu işin altından kalkabileceğine inanmıyorum.. Bu işi yapmak için yemeği sevmeniz, anlamanız ve insanların yeteneklerini değerlendirmeniz gerek," diyor Jamie Oliver.

ÖĞRENCİLERİ DE ÖĞRETMELİ
Oliver, insanların yedikleri yemeklerin sınıflarıyla ilişkili olduğu iddiasına da karşı çıkıyor.
"Sicilya ve Soweto'da krallar gibi yiyip mutlu olan yoksul insanlar gördüm ben. Yediğim en şahane yemeklerden biri Güney İtalya'da bir yol işiçisiyle paylaştığım yemekti.
Buna mukabil korkunç şekilde beslenen bazı zengin, şehirli çocuklar biliyorum," diyor. Oliver, meydanların yanı sıra Yemek Bakanlığı merkezlerinde yemek yapmayı öğrenmek isteyenler için 10 haftalık kurslar da düzenliyor.
Sloganı ise 'Sen de öğret!'. Yani yemek yapmayı öğrettiği insanların da başkalarına az masrafla kaliteli yemek yapmayı öğretmesini hedefliyor.
Jamie Oliver, İngiltere'de Tony Blair'li İşçi Partisi'nin ilk iktidar yıllarında da işsiz ve yoksul genç insanları ünlü restoranlara şef olarak yetiştirmek ve iş sahibi yapmak üzere geliştirdiği 15'ler Projesi ile de ünlenmişti. Önce Londra'da sonra Amsterdam, Cornwall ve Melbourne'da 15 restoranlarını açarak bu gençlerin iş sahibi olmasını sağladı.
Oliver, her ne kadar Britanya'nın En İyi Şefi unvanını 2007'de Gordon Ramsey'e kaptırıp ikinci sıraya düşmüş olsa da, son kitabı Britanya'da en çok satanlar arasında.
Haberin fotoğrafları