kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Haliç manzaralı meyhane

AHMET ÖRS
AHMET ÖRS
30.01.2009
Kelimenin tam anlamıyla klasik bir meyhane Despina. Madam Despina'dan kalma geleneğine Kurtuluş'taki yerinde devam ediyor. Muşamba masa örtülerinden klasik mezelerine kadar her şeyiyle eski meyhane geleneği burada devam ediyor.
Azınlıkların eski meyhaneci hanımları arasından adı bugüne dek yaşayan idol isim Madam Despina, 1919 yılında İmroz, yani Gökçeada'da doğmuş. 15- 16 yaşlarında İstanbul'a göç etmiş. Bu güzel Rum kızı, meyhane yaşamına ilk Moda'da, Teras Gazinosu'nda başlamış.
1946'da ilk meyhanesini Gayrettepe'de açmış. 1965'te evlenip ev kadınlığına geçiş yapsa da, birkaç yıl sonra kocası ölünce Kurtuluş'ta Madam Despina meyhanesini açmış.
Madam'ın köhne mekânında kurulan sofralarda, rakı adabının tüm kuralları uygulanırmış. Bugün bir Türk tarafından işletilen o mekân artık pek köhne olmasa da bu adabın olabildiğince sürdüğünü söyleyebiliriz. Klasik mezeler ve fasıl eşliğinde...
Despina'da uygun fiyatlı bir fiks mönü uygulaması var.
Mükemmel lezzetteki bir peynirle başlayan meze geçitinde fava, zeytinyağlı lahana sarma, radika, fasulye pilaki, zeytinyağlı kereviz, patlıcan salatası gibi çeşitler var. Hepsi de özenle pişirilmiş ve çok leziz. Ardından ara sıcak olarak peynirli muska böreği ve yaprak ciğer geliyor. Ana yemek ise sac kavurma. Dört kişiye bir büyük rakı ya da bir kişiye 35'lik şarap veriliyor. Siz rakı eşliğinde mezelerle haşır neşir olurken fasıl grubu kulakların pasını siliyor.
Meyhanenin güzel havalarda oturulabilen bahçesi de Haliç'i görüyor.
Açıkyol Sokak No:9, Kurtuluş Tel: (212) 247 33 57