kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İsrailli liderler savaş suçu işledi

01.02.2009
Sorour, Gazze'de yaşananlardan sonra Filistinlilerin birleşeceğini umduğunu belirtirken, "Yeter ki dışarıdan bir güç Hamas'a birleşmeyin demesin" diye konuştu..
Mısır Parlamentosunun 17 yıllık Başkanı Ahmet Fethi Sorour Ankara'daydı. Sorour hem Mısır'ın Filistin davası için kan döktüğü üç büyük savaşın da en canlı tanıklarından biri hem de "İslami rejim" vaat eden Müslüman Kardeşler hareketine şiddetle karşı çıkan bir hukukçu. Sorour, sohbetimize "Yaşadıklarımızdan sonra durum hem iyi hem kötü" diyerek başladı. Sonra yüzünde beliren acı bir gülümsemeyle "Kötü çünkü Gazze'de insanlık suçu işlendi. İsrailli liderler savaş suçu işlediler. Çocukları ve kadınları öldürdüler" dedi. Sonra bir an durdu ve "Ama durum her şeye rağmen iyi" diye ekleyip konuşmasını sürdürdü: "Durum iyi çünkü neredeyse bütün dünya İsrail'e saldırıyor. Ne zaman büyük bir kriz yaşansa Filistin sorununa bir çözüm bulunması şansı doğar. Bakın 1973'de biz İsrail'i Sina'da yendik. Hemen ardından müzakerelere başladık ve Camp David barış anlaşmasıyla noktaladık. Şimdi de Filistinlilerle İsrail arasında barış anlaşması görüşmelerinin başlayıp Filistin devletiyle noktalanacağını umuyorum. Bu yüzden şu anki atmosfer iyi diyorum. Çünkü umut doğdu."

DIŞARIDAN TALİMAT
Tecrübeli siyasetçi "Gazze'de yaşananlardan sonra Filistinlilerin birleşeceğini umuyorum. Yeter ki dışardan bir güç Hamas'a birleşmeyin demesin. Aslında Filistinliler arasında bir ayrılık yok. Ama bazıları dışardan talimat alıyor" dedi. "Mısır'ı İsrail'e karşı Hamas'ın yanında savaşa girmediği için suçlayanlar oldu" diye ısrar ettim. Sorour "Kimse çıkıp İsrail'e savaş açacağım demedi. Mısır neden savaş açmıyor diye eleştiriyorlar. Hiçbiri Filistinlilerle savaşmak için asker göndermiyor. Hep Mısır'dan istiyorlar" diyerek çok sert tepki gösterdi.

"BARIŞ MISIR'LA OLUR" "
Ya sınır kapıları? Neden Filistinlilerin Sina'ya gelmesine izin vermediniz?" dedim. Mısır'ın güçlü adamı sınırdaki durumu ise şöyle anlattı : "Mısır'la Gazze sınırında iki kapı var. Sina'da ve İsrail'in kontrolündeki Gazze'de. İsrail'le anlaşma yapmadan sınır kapısını açmak şaçmalık olur. Biz yardım için sınırı açtığımız zaman İsrailliler Gazze'de bölgeyi bombalıyordu. Bombardımanı durdurmadan nasıl yardım gönderecektik? Yaralıları alamadık. Mısır tek başına açsaydı bile bir şey yapamazdık. Kapıyı açıp Filistinliler Sina'ya aksaydı, vatanlarını kaybedeceklerdi. Ayrıca İsrail'e roket atmaya devam edecekler. Hamas bizi savaşa girmeye zorlayacaktı. Uluslararası kurallar çerçevesinde Filistinlileri destekliyoruz. Ama İsrail'le savaşa girmeyeceğiz. Barış istiyoruz. Barış içinde Filistinlilere yardım edeceğiz."