kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Krize rağmen satış rekoru kıran da var

18.01.2009
Krizin büyük darbe vurduğu otomotiv ayakta kalma savaşı verirken, bazı firmalar krizden etkilenmesine rağmen yılı rekor satışla kapattı..
Küresel krizden büyük darbe yiyen otomotiv sektöründe birçok üretici ayakta kalma savaşı verirken, bazı firmalar krizden etkilenmelerine rağmen yılı rekorla kapattı. Volkswagen, Audi, Mazda, Lamborghini kriz döneminde satış rekoru kırarak, ilginç bir başarıya imza attılar. Volkswagen Ticari Araç, şirket tarihinde ilk kez yarım milyondan fazla araç sattı. 503 bin 25 adet ticari araç ile markanın satışları önceki yıla göre yüzde 2.9 arttı. Volkswagen Ticari Araç CEO'su Stephan Schaller, "Yılın ikinci altı ayındaki zor pazar koşullarına rağmen şirketimiz tarihinde ki en iyi satış düzeyine ulaştık ve bununla gurur duyuyoruz" dedi. Volkswagen Ticari Araç özellikle Avrupa ve Güney Amerika pazarlarında artış yaşadı.

YÜZDE 4.3 ARTTI
Audi, küresel ekonomik krize karşın geçen yıl dünya genelinde tarihinde ilk defa 1 milyondan fazla otomobil satarak rekor kırdı. 2008'de bir önceki yıla göre yüzde 4.3 artışla 1 milyon 3 bin 400 araç satışı gerçekleştiren firma böylece tarihi bir rakama ulaştı. Audi, özellikle Avrupa pazarlarında ve Asya-Pasifik bölgesinde büyüme kaydetti. Audi'nin rekor haberine bir başarı da Türkiye'den eklendi. Doğuş Otomotiv Audi, gerçekleştirdiği 5 bin 484 adetlik satış ile premium segmentte pazar payını yüzde 30.74'e çıkardı ve toplam otomobil pazarında yüzde 1.79'luk bir pazar payı elde etti.

ANAVATANI DIŞINDA BÜYÜDÜ
Ana vatanı ABD'de büyük çöküş yaşayan General Motors, Latin Amerika, Afrika ve Ortadoğu'da satış rekoru kırdı. GM'in bu ülkelerde satışları yüzde 3.2 artarak 1.3 milyon adet yükseldi. GM'in bünyesindeki Chevrolet de Latin Amerika, Afrika, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yüzde 57 büyüme kaydeti. Bir başka rekor ise japon Mazda'dan geldi. Mazda geçen yıl Avrupa'da 327 bin adetlik satış gerçekleştirirken, şirket 45 bin adet otomobil satışına imza attığı mart aynı bugüne kadar en çok satışa ulaştığı ay olarak ilan eti. En çok satış yapan model yeni Mazda 2 olurken onu ikinci jenerasyon Mazda 6 modeli takip etti. Japon markanın bu bölgedeki büyüme pazarları arasında Rusya başı çekiyor.

REKOR KIRAN MARKALAR

* Volkswagen
* Audi
* Mazda
* Lamborghini
* Subaru