kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Genç ve sağlıklı kalmak isteyen D vitamini alsın

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
23.01.2009
D vitamini alan insanlarda kanser ve kalp hastalıklarına yakalanma riski yüzde 25 azalıyor. Süt, somon balığı ve güneşte bol bulunan bu vitamin genç kalmayı sağlıyor..
Süt içiyorsunuz, her gün 30 dakika yürüyüş yapıyorsunuz, multivitamin alıyorsunuz... Yani D vitamini deponuz koruma altında, öyle değil mi? Eğer nüfusun yüzde 40 ila 85'lik bölümüne dahilseniz pek böyle olmuyor. 60 yaşın üstündeyseniz, teniniz koyuysa veya dışarı çıkınca güneşten koruyucu bir krem sürüyorsanız; kendinizi risk grubuna koyabilirsiniz. Bu sağlığınız için kötü haber ama tek sebep; güçlü kemikler için D vitaminine ihtiyaç duymanız değil! Yakın tarihli birçok araştırma, D vitaminin bir dizi süper kahramanın biraraya getirdiğinden daha fazla fayda sağladığını gösterdi. Buna daha uzun yaşamanızı sağlaması da dahil!

Kanser riskini azaltır
Birçok araştırma, daha fazla D vitamini alan insanların kanser ve kalp hastalıklarına yakalanma riskinin yüzde 25 düştüğünü ortaya çıkardı. Peki ya almazsanız? Yeni açıklanan bir araştırma, kanında çok düşük D vitamini olan insanların herhangi bir sebepten (kalp krizi, kanser, enfeksiyon ve aklınıza ne gelirse) ölme riskinin; daha yüksek oranda D vitamini alan insanlara göre yüzde 26 arttığını belirledi. Ve bu sadece başlangıç! D vitamini, yeni bir 'Google' yaratan sessiz çocuk gibidir. Yani, eşit derecede hafife alınır. İşte, bu vitaminin nasıl genç ve sağlıklı kalmanızı sağladığına dair son haberler:

DNA'nızı kontrol eder
* Göğüs ve kolon kanseri riskini düşürür:
Birçok hücre, tavşanlardan daha hızlı üremeyi sever ama kontrolsüz hücre çoğalması kansere yol açar. D vitamini ise hücrelerin yenilenme oranında 'baraj kapağı' vazifesi görür. DNA'nızdaki hata bulucu olan P53 genini harekete geçirir. Bu gen de DNA'nızı kontrol eder; hatalı ve kanserli hücreleri öldürür.

* Uzmanlar; güneşli iklimlerde yaşayan ve güneş ışığını direkt alarak D vitamini depolayan kadınların, göğüs kanserine yakalanma riskinin daha düşük olmasını buna bağlıyor.

* D vitamininin, yumurtalık ve akciğer kanserinin oluşma riskini düşürdüğü; kolon kanserini de yenmede yardımcı olduğu biliniyor.

* Son araştırmalar, vücudunda yüksek oranda D vitamini olan kolon kanseri hastalarının, kurtulma şansının daha yüksek olduğunu gösteriyor.
Haberin fotoğrafları