kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Olli Rehn

Batan İzlanda'ya önkoşul yok

Duygu LELOĞLU BRÜKSEL
30.01.2009
Türkiye'ye Kıbrıs önkoşulunu sunan AB yetkilileri, krizde batan İzlanda'yı iki yılda Türkiye'nin önüne alarak üye yapabileceğini açıkladı. En önemli gerekçe, ülkenin zengin deniz kaynaklarına ve stratejik konumuna ortak olabilmek..
Avrupa Birliği(AB), küresel kriz nedeniyle iflas bayrağını çekerek batan İzlanda'ya yardım eli uzattı! Hemen başvurursa Türkiye'den önce, 2011'de AB üyesi olabileceğini açıkladı. Bir aday ülkenin üyelik için gereken yaklaşık 100 bin sayfalık birlik yasalarını uygulamaya geçirmesi yıllar alırken, Atlantik'in en zengin balık yataklarının bulunduğu ve stratetjik olarak çok kritik bir konumda olan İzlanda'yla ilgili açıklama, AB komiseri Olli Rehn'den geldi. Genişleme komiseri Rehn, ülkenin Hırvatistan ile birlikte üyesi olabileceğini belirtti, üç yıldır müzakere halinde olan Türkiye'nin önüne geçmesini önerdi.

'EN ESKİ DEMOKRASİ'
Rehn, "İzlanda, üyelik için başvurursa, müzakereleri hızla tamamlayabilir. Hırvatistan ile aynı anda üye olabilir. Ülke dünyanın en eski demokrasilerinden biri ve hem ekonomik hem de stratejik pozisyonu AB'nin yararına" diyerek yeşil ışık yaktı. Sözcüsü Christina Nagy ise Avrupa Ekonomik Alanı ve AB ortak pazarı üyesi İzlanda'nın, üyelik süreci yıllar süren Doğu Avrupa'ya göre çok daha az ev ödevi olduğunu söyledi. Nagy, "Kuzey Kutbu'na yakınlığı da bizim için önemini gelecekte arttıracaktır. Coğrafyasından da kaynaklanan ekonomik bir zenginliği mevcut" ifadesini kullandı.

KRİZE RAĞMEN HAYIR
Hükümeti kurmakla görevli Sosyal Demokratlar, üyeliğe destek verirken, koalisyon yapmaları beklenen Sol-Yeşil parti ise karşı çıkıyor. Anketlere göre İzlandalılar AB üyeliği konusunda kararsız. Gallup tarafından ekim ayında yapılan bir kamuoyu yoklamasında AB üyeliğini destekleyenlerin oranı % 50 iken, geçen hafta yapılan bir başkasında bu destek % 38'e geriledi. Ancak artık İzlanda'nın üyeliğinin en üst düzeyde konuşulduğu AB'de kaynaklar, ülkenin üyeliğinin birlik açısından stratejik önemin olduğunu belirtiyor.

PARALARINDA BALIK
Başvurması halinde yasalarının üçte ikisi AB ile uyumlu olan ülkenin müzakereleri hemen tamamlaması bekleniyor. Ancak bu durumda balıkçılık sektöründe AB ile İzlanda arasında kıyasıya pazarlık yaşanılacak. Çünkü AB'ye girmesi halinde İzlandalılar, balık yataklarını diğer AB ülkeleriyle de paylaşacak. Bunun önüne geçmek için sularında av yasağı koydurup derogasyon isteyebilir. AB'nin birliğin temel kuralı olan ortaklığa aykırı böyle bir isteğe nasıl cevap vereceği bilinmiyor. İzlanda'nın Rusya ila ABD'nin tam ortasında yer alması da Avrupa Birliği'nin konumunu güçlendirmesi açısından büyük bir avantaj sağlıyor. Ancak AB yetkilileri İzlanda'yı aralarına katmayı o kadar istiyor ki Sözcü Nagy "Bu tip konulardaki geçiş düzenlemeleri, müzakere sürecinin parçası olacaktır. O dönemde konuşulur" diyor. 300 bin nüfuslu İzlanda'nın kara suları 200 mil. Bu sayede elde edilen deniz mahsulleriyle dünyanın en zengin toplamlarından biri haline geldiler. Milli servetleri denizciliğe paralarının üzerine liderleri yerine balık türlerinin fotoğraflarını basacak kadar bağlı olan halk ise AB üyeliğine krize rağmen hayır diyor...