kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Protez dişlerin bakımını ihmal etmeyin

Giriş Saati : 31.01.2009 13:43
Güncelleme : 31.01.2009 21:09
Yeni Haber
Ağızda kaybedilmiş veya işlevini kaybetmiş dişlerin yerine takılan protez dişlerin, kişinin kaybolan çiğneme fonksiyonunu, konuşmasını düzelttiği, ancak bakımının ihmal edilmemesi gerektiği bildirildi. Uzmanlara göre, diş protezi kullanan kişiler 6 aylık rutin diş hekimi muayenesini ihmal etmemeli.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Şube Müdürü Nagihan Bedir, protezde oluşmuş problemin erken teşhis ve tedavisi ile protezin ağızda yıllarca hizmet edeceğini söyledi. Bedir, "Doğal dişlerimiz ağzımızdayken kıymetini bilerek dişlerimizi fırçalamalıyız ancak protez yapılması gerektiğinde diş hekimimiz bizim için en uygun kararı vererek, uygulayacaktır. Protez yapımı sonrası diş hekimimizin önerilerini yerine getirmeli, protezlerimize de doğal dişlerimiz kadar iyi bakmalıyız. Ağız ve diş sağlığı konusunda en iyi yol göstericilerimizin diş hekimleri olduğunu asla unutmamalıyız.

Diş çürüğü, dişeti hastalığı, travma gibi nedenlerle kaybedilen dişler yerine yapılan protezler; hareketli ve sabit olmak üzere ikiye ayrılır. Temizlenmeyen protezler kısa sürede estetik olarak hoş olmayan görünüm oluşturacak, kötü ağız kokusu yapacak ve ağız dokularını tahriş etmesi kaçınılmaz olacaktır" dedi.

Her protezin bir kullanım süresi olduğunu belirten Bedir, iyi bakımın bu süreyi uzatacağını söyledi. Köprü protezinin estetik ve fonksiyon olarak kaybedilmiş dişin yerini aldığını ve yapılan bu proteze de doğal dişler kadar iyi bakılması gerektiğini anlatan Nagihan Bedir şöyle devam etti:

"Protez dişler fırçalanmadığı takdirde yemek artıkları birikecek, dişeti iltihabı oluşacak, dişeti kenarı ile protezin uyumu bozulacaktır. Kenar uyumu bozulmuş protezin altındaki diş çürüyerek, ağrı şikayetleri ve dişin kaybına kadar ilerleyen süreç gelişecektir."

Bedir, dişlerin günde en az iki kere dişetinden dişe doğru olacak şekilde (üst çenede yukarıdan aşağı, alt çenede aşağıdan yukarı) süpürme hareketi ve yumuşak dairesel hareketlerle fırçalanmasını tavsiye etti. Bedir, fazla kuvvet uygulamanın, kıl uçları bozulmuş fırça ile fırçalamanın ve dişten dişetine doğru olan fırçalama şeklinin dişeti çekilmelerine ve protezin dişeti uyumunun bozulmasına neden olacağını sözlerine ekledi.

(CİHAN)