kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kadın siyasetçiler seçim maratonuna hazırlanıyor

Giriş Saati : 31.01.2009 10:27
Güncelleme : 31.01.2009 16:33
Yeni Haber
Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER), siyasette erkekler kadar söz sahibi olmak isteyen kadınları seçimlere hazırlıyor.

29 Martta yapılacak yerel seçimlerde siyasette aktif rol oynamak isteyen kadınlara yönelik ''Kadınlar İçin Siyaset Okulları'' adı altında eğitim programları düzenleyen KA-DER, 10. ve son programını Kayseri'de gerçekleştirdi. Belediye başkanı, il genel meclisi, il ve ilçe belediye meclisi üyesi veya muhtar adayı olmak isteyen kadınlar, KA-DER'in siyaset okullarında aldıkları eğitimle siyaset hayatına hazırlanıyor.

Siyaset okulunda kadın siyasetçilere Türkiye kadın hareketi tarihi, toplumsal cinsiyet, siyaset bilimi, yerel siyaset ve yerel yönetimler, kadın haklarının yasal çerçevesi, siyaset ve ekonomi, siyasal iletişim, seçim kampanyası hazırlamak ve liderlik gibi dersler veriliyor. KA-DER Başkanı Hülya Gülbahar, 2006 ve 2007 yıllarında 6 ilde 9 kez siyaset okulu düzenlediklerini, 200 kadına eğitim verildiğini bildirdi.

Geçen yıl da İstanbul, Mersin, Ankara, Trabzon, Tunceli, Hatay, Van ve İzmir'de 9 kez siyaset okulu programı düzenlediklerini, Kayseri'deki programın ise bu kapsamdaki son siyaset okulu olduğunu kaydeden Gülbahar, 10 programda yaklaşık 300 kadın siyasetçiye eğitim verildiğini söyledi. İsveç Konsolosluğunun desteğiyle yürüttükleri eğitim programında 5 gün boyunca kursiyerlere ücretsiz eğitim verdiklerini ifade eden Gülbahar, şunları söyledi:

''Tüm siyasi partiler, kadınların siyasette aktif rol alması gerektiğini söylüyor ancak kadınların ilgisizliğinden yakınıyorlar. Bizim düzenlediğimiz siyaset okulları ise kadınlarımızdan yoğun ilgi görüyor. Yani kadınların ilgi göstermemesi bahane olarak gösterilemez. Siyasi partilerin, kadınların siyasetteki rolünü artırması gerekiyor. Bunun için çalışıyor ve kadınlarımızı siyasete en iyi şekilde hazırlamak için alanlarında uzman akademisyenler tarafından verilen derslerle eğitiyoruz. Kadın kursiyerlerimiz de büyük özveri göstererek, eğitim programlarımıza gelerek kendilerini yetiştiriyor.''

Türkiye'de kadınların siyasetteki yerinin Avrupa ülkeleri ve dünya ortalamasına göre çok gerilerde olduğunu ifade eden Gülbahar, dünyada belediye başkanlarının yüzde 9'unun, Avrupa'da yüzde 10.5'inin kadın olduğunu belirtti. Yerel meclislerde kadınların temsil edilme oranının dünyada yüzde 20, Avrupa'da yüzde 23.9 olduğunu bildiren Gülbahar, şöyle konuştu:

''2004 yerel seçimlerinde Türkiye'deki 3 bin 225 belediyeden sadece 18'inde kadın başkan göreve geldi. Bu rakam, kadın belediye başkanı sayısının erkeklere oranla binde 56'sına denk geliyor. Hiç kadın büyükşehir belediye başkanı çıkmadı. 65 il arasında ise sadece Tunceli'de kadın belediye başkanı seçildi. Aynı seçimde kadınların siyasette erkeklere oranı belediye meclislerinde yüzde 2.3, il genel meclislerinde ise yüzde 1.7 ile sınırlı kaldı. Kadınların siyasette temsil edilme oranının yüzde 50'ye çıkmasını istiyoruz. Bunun için parti farkı gözetmeksizin kadınlarımızı eğitiyoruz. Eğitmekle kalmıyor, partilerin kadın aday göstermeleri için gerekli girişimlerde bulunuyoruz.''

Kayseri'deki eğitim programına katılan belediye başkanı, il genel meclisi veya belediye meclisi adayı kadınlar da böyle eğitim programlarından duydukları memnuniyeti dile getirerek, kadınların siyasette temsil edilme oranının artması gerektiğini söyledi.

(AA)