kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Erdoğan'ın çıkışı Lozan'ı anımsattı

Giriş Saati : 31.01.2009 13:11
Güncelleme : 31.01.2009 23:05
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki paneli terk etmesi, akıllara Lozan görüşmelerini getirdi.

"Terk etme" tavrının tarihte Türklere ne gibi kazanımlar getirdiğini anlatan Türk Tarih Kurumu'ndan (TTK) Prof. Dr. Kemal Çiçek, "Başbakan masadan kalkarak güçlülüğünü, tavizkar davranmayacağını ortaya koymuştur" dedi. 87 yıl önce 24 Ocak 1922'de Lozan görüşmeleri sürerken İsmet İnönü başkanlığındaki heyet, İngiliz ve Fransız heyetlerinden gelen baskılar üzerine tam iki kere masayı terk etmişti.

TTK Ermeni Masası Başkanı Prof. Dr. Kemal Çiçek, Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki tavrının Ortadoğu'daki arabuluculuk rolünü nasıl etkileyeceğini değerlendirdi. "Lozan barış görüşmelerinde Türk heyeti, aldıkları talimat doğrultusunda azınlık ve kapitülasyonlar karşısında masayı terk etti" diyen Prof. Dr. Çiçek, aynı tavrın yaklaşık 1 yıl sonra 6 Ocak 1923'te tekrar yaşandığını anlattı.

Türk heyetinin bu kez Ermenistan heyetinin Ermenistan Cumhuriyeti tarafından yetkilendirilmediği ve toplantıya katılamayacağı gerekçesiyle masayı terk ettiğini anlatan Çiçek, "Masayı terk etmek en iyi diplomatik çözümdür. Masayı terk etmek güçlü olduğunuz izlenimini verir" dedi. Türkiye'nin tam da Ortadoğu'da arabuluculuk rolünü üstlendiği dönemde Erdoğan'ın Davos'ta sergilediği tavırla iyi bir hakemlik örneği verdiğini kaydeden Çiçek, "Masadan kalkmalar ilerde masaya daha sağlam oturmanıza delalet eder. Başbakan masadan kalkarak güçlülüğünü, tavizkar davranmayacağını ortaya koymuştur" değerlendirmesini yaptı.