kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Moda sanat değildir!

YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ
23.01.2009
Ünlü Belçikalı tasarımcı Dries Van Noten, modanın ulaşılabilir olması gerektiğini savunuyor ve ekliyor: "Moda sanatsal olabilir ama sanat, asla!"..
New York Times, onun için 'modanın en önemli beyinlerinden' diyor. 'Modanın Oscar'ı olarak da bilinen Amerikan Moda Tasarımcıları Konseyi'nin 'uluslararası tasarımcı' ödülünü bu yıl o aldı.
Konsey başkanı Diane Von Furstenberg, "Bu ödülü sadece muhteşem koleksiyonları için vermiyoruz;" derken Dries Van Noten'ın 20 küsür yıllık tasarım geçmişi boyunca yaptığı çalışmaları ve bağımsızlığını da yüceltiyordu.
Etnik desenleri, baskıları, renkleri ve kumaşları kullanışıyla bilinen Van Noten'ın ilkbahar-yaz 2009 koleksiyonu ise, tasarımcının geçmişe bir perde çektiğini düşündürtüyordu. Ama ne perde! Sektörün ünlü moda gazetesi WWD'den tutun da Vogue editörlerine kadar herkes, Van Noten'ın yeni sezonun en iyi koleksiyonlarından birini sunduğu görüşünde birleşiyor.
Van Noten bugün 50 yaşında. Kariyerini, doğup büyüdüğü Belçika'nın Antwerp şehrinde sürdürüyor, boş zamanlarını bahçesiyle uğraşarak değerlendiriyor. Hayatını moda merkezlerinde sürdürmemekten son derece memnun; "Moda sirkini sağlıklı bir uzaklıktan izliyorum, birçok şeyi daha farklı açıdan görüyorum" diyor.
Yeni koleksiyonunu ve modaya 'ulaşılabilir' bakışını ise, SABAH'a anlatıyor...

ESİN KAYNAĞI: ERKEKLER
- İngiliz tasarımcı Paul Smith, en büyük ilham kaynağının Portobello ve civarı olduğunu söylüyor. Siz nelerden esinlenirsiniz?
- Öncelikle, kumaşlara aşırı bir düşkünlüğüm var. Kumaşlar benim için hep vazgeçilmezdi ve bundan sonra da tasarımlarımın temelini oluşturmaya devam edecek. Dokunuşları, hissiyatları ve kıvrımları, benim başlıca ilham kaynağım. Kumaşlar, yaratıcı yönümü ortaya çıkarmamı ciddi şekilde teşvik ediyor.

- İlkbahar-yaz koleksiyonunuzu hazırlarken nelerden ilham aldınız?
- Yeni koleksiyonun çizgileri son derece sade. Bir erkek gardırobundan ilham aldım. Bunu da hassas bir form ve couture'ün el işçiliğiyle birleştirdim.
Baskıları farklı bir prizmadan inceledim.
Silüetleri siyah-beyaz yatay ve dikey grafik baskılarla, kimi zaman da yumuşak pastel renk bloklarıyla tasvir ettim.

- Sizin en beğendiğiniz görünüm ve parça hangisi?
- Kulağa biraz klişe gelebilir ama inanın hepsini çok sevdim. 55 parçalık koleksiyonun her bir parçasını birbirinden bağımsız tasarladım ama her birini ayrı ayrı, çok beğendim.

- Floral ve etnik desenlerinizle biliniyorsunuz daha çok. Oysa bu koleksiyonda, sizin de dediğiniz gibi grafik desenler ağırlıkta. Bu 'yumuşak modernizm'in nedeni nedir?
- İlkbahar-yaz koleksiyonu için modern sanatın yalınlığından ve sadeliğinden çok etkilendim. Ama bu yalınlığı kıyafetlerde, sıcaklık ve zenginlikle birleştirdim. Koton poplin gibi maskülen kumaşların tazeliğini, ipek ve brokarla buluşturdum mesela. Veya beyaz bir erkek gömleğinin üzerine olağanüstü detaylı altın işlemeler yaptım.

- Bu sezon birçok modaevi, fütüristik ve avangart tasarımlara yöneldi. Siz ise 'kadınların günlük, pratik ihtiyaçlarını karşılayan bir
koleksiyon'u tercih ettiniz. Bu geçici bir evre mi yoksa bundan böyle daha 'gündelik' bir Dries Van Noten mı göreceğiz?
- İlkbahar-yaz sezonu aslında geçmiş sezonlardan o kadar da farklı değil. Bir kopma değil de, evrim diyebiliriz. Bir önceki sezona bir tepkiydi belki de; çok güzel bir yemeğin üzerine yenen bir sorbe gibi. Yaratıcı sürecimin nasıl gelişeceğini, inanın ben de çok bilmek isterdim. Ama ne yazık ki, veya belki iyi ki de, öyle olmuyor. Gelecek sezonların neler getireceğini zaman gösterecek.

- "İnsanlara, mağazada satamayacağım şeyleri göstermeyi sevmiyorum," diyorsunuz. Moda nedir sizin için? İlla ki satılabilir ve giyilebilir mi olmalı? Modayı sanat olarak değerlendiremez miyiz?
- Bir 'yaratıcı' ve 'giyici' olarak modayı yaratıcı ve 'sanatsal' buluyorum. Ama modaya hiçbir zaman 'sanat' denemez. Bir tasarımcının kendi anlatımı bile, sanatsal içeriği içinde değişebilir. Modanın, bugün sanat denen şeyden daha ulaşılabilir olması gerektiğini savundum hem. Bugün de öyle düşünüyorum.
Haberin fotoğrafları