kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kriz günlüğü

30.01.2009
Lufthansa'da süresiz grev var
Alman hava yolu şirketi Lufthansa'da çalışanlar yüzde 9.8 ücret artışı talebiyle grev başlattı. Çarşamba günü gece yarısı Frankfurt ve Hamburg havaalanlarında başlatılan süresiz greve dün Berlin de dahil edildi. Grev nedeniyle dün ülke çapında 70'ten fazla seferin iptal edildiği bildirildi. Lufthansa sözcüsü Klaus Walther, Ver.di sendikasını müzakere masasına çağırdı. Ver.di, Lufthansa'da çalışan yaklaşık 50 bin kabin ve yer personeli için yüzde 9.8 ücret artışı talep ediyor. Lufthansa yönetimi ise yüzde 6.7'lik ücret artışını kabul edebileceğini açıkladı.

İlk yasama başarısı
ABD Başkanı Barack Obama'nın yeni yönetimi, 819 milyar dolarlık ekonomik destek paketi tasarısının ABD Temsilciler Meclisi'nden 188'e karşı 244 oyla geçmesiyle ilk yasama başarısını gösterdi. Senato'da oylanacak ekonomik destek paketinin maliyeti, Senato Maliye Komisyonu'nun yapılan bazı vergi indirimi değişiklikleri sonrasında 887 milyar dolara çıkmıştı. Tasarı, Senato'da kabul edildikten sonra kongrede görüşülecek. Oluşacak nihai metin Barack Obama'nın onayıyla yasalaşmak üzere Beyaz Saray'a gönderilecek.

Faturayı çocuklar ödeyecek
İngiltere'de bugün 10 yaşında olan çocukların, krizin yarattığı kamu borçlarını 30'lu yaşlarına kadar ödemek zorunda kalacakları belirtildi. Hükümetin borçluluk düzeyinin kriz öncesindeki haline dönmesinin en az 20 yıl alacağını belirten Kamu Maliyesi Araştırmaları Enstitüsü (IFS) uzmanları, ülkede aile başına düşen kamu borçlarının 10 bin sterlin oranında arttığını bildirdi.

Dayanıklı mal siparişleri düştü
ABD'de dayanıklı mal siparişleri aralıkta yüzde 2.6 ile yüzde 2 olan beklentilerin üzerinde geriledi. Dayanıklı mal siparişlerindeki düşüş beş aydır sürüyor. . Kasım'da yüzde 1.5 gerilediği açıklanan dayanıklı mal siparişleri ise yüzde 3.7 gerileme olarak revize edildi. Ülkede işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta 588 bine yükseldi.

Honda Formula 1 yardım istedi
Japon sponsorlarının terk ettiği Honda Formula 1 takımı, hükümetten de yardım bulamazsa, dağılmak zorunda kalacak. Japon otomobil üreticisi Honda ekonomik nedenlerden dolayı aralık ayında Formula 1 yarışlarından çekildiğini açıklamıştı. Satışları yüzde 40 düşen Honda F1'e yılda 200 milyon dolar aktarıyordu.

Ford 5.9 milyar dolar zarar etti
ABD'li otomobil üreticisi Ford dördüncü çeyrekte 5.9 milyar dolar, yani hisse başına 2.46 dolar zarar ettiğini açıkladı. Bu, şirketin 105 yıllık tarihindeki en kötü performansı. Ford yıl genelinde 14.6 milyar dolar zarar açıkladı. Önceki yıl net zararı 2.81 milyar dolar olan şirket ABD'deki işgücünü yüzde 20 azaltacağını belirtti.