kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Kusurlu hakime tazminat" hakimleri kızdırdı

Giriş Saati : 28.01.2009 14:12
Güncelleme : 28.01.2009 21:44
Yeni Haber
TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşmeleri süren, "Hukuk Muhakemeleri Kanun Tasarısı"nda hakimin hukuki sorumluluğunu yeniden düzenleyen değişikliğe komisyona katılan Yargıtay Hukuk Dairesi başkanlarından tepki geldi.

TBMM Adalet Komisyonu AKP Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında, 455 maddelik "Hukuk Muhakemeleri Kanun Tasarısı"nın görüşmelerine devam ediliyor.

Komisyon, tasarının 51. maddesini düzenleyen ve hakimlere yeni sorumluluklar getiren maddeyi müzakere etti.

Toplantıya Hükümet adına Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin katılırken, Komisyon'a Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanı Atalay Özdemir, 4. Hukuk Dairesi Başkanı Ülkü Aydın ve 19. Hukuk Dairesi Başkanı Coşkun Koçak da düzenleme ilgili görüşlerini bildirmek üzere katıldılar.

Tasarıda yer alan ve hakimlerin yargısal faaliyetlerini yeniden düzenleyen 51'in maddeye karşı olduklarını bildiren Yargıtay Daire Başkanları söz konusu düzenlemenin hakimlerin tarafsızlığına ve bağımsızlığına gölge düşüreceği görüşlerini dile getirdiler.

HAKİMLER KAMU AJANI DEĞİL



Komisyon'da düzenlemeye en sert tepkiyi ise Yargıtay 19. Daire Başkanı Coşkun Koçak gösterdi. Koçak, "Tasarı ile özet olarak hakimlerin yargısal faaliyetlerinden dolayı kural olarak devletin sorumlu olduğu, devletin daha sonra sorumlu hakime rücu edebileceği esası kabul edilmiştir. Hakimler devlet memuru ya da kamu ajanı değildir, hakimler özel statüsü olan, kendine özgü kamu görevlileridir. Bu düzenleme hakimlerin bağımsızlığını ve tarafsızlığını adil yargılama hakkına da aykırıdır. Anayasa'ya aykırı bir düzenleme kabul edilemez" dedi. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Başkanı Ülkü Aydın da hakimlerle ilgili yapılan düzenlemeye karşı çıkarken tepkisini, "Hakimler kendi davalarının peşine koşturmaktan, asli görevlerini yapamaz hale geleceklerdir. Bu düzenleme kuvvetler ayırımı prensibine aykırıdır" şeklinde dile getirdi.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanı Atalay Özdemir ise hakimlerin görev ve sorumluluklarını yeniden düzenleyen maddeye karşı olduklarını, "Bu yasada ciddi kaygılarımız var. Devlet açılan tazminat davalarını 1 yıl içinde hakime rücu edecek. Bütün kaygımızda hakimlerin ödeyemeyeceği miktarlarla karşı karşıya kalmaları" dedi.

(ANKA)