kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Densiz Kurt"a savaş suçu soruşturması

Giriş Saati : 28.01.2009 11:07
Güncelleme : 28.01.2009 21:44
Yeni Haber
Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Ali Çakır, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda bir'i esir 10 Rum öldürdüğünü iddia etikten sonra sözlerini geri alan ünlü sinema ve tiyatro sanatçısı Atilla Olgaç hakkında Cenevre Savaş Hukuku Sözleşmesi'ne göre soruşturma başlattı.

Cumhuriyet Savcısı Çakır, soruşturma sonrası Olgaç'ı suçlu bulursa, dosya Adalet Bakanlığı Uluslar arası Hukuk Genel Müdürlüğü aracılığıyla Cenevre Savaş Suçları Mahkemesi'ne gönderilecek.

Aradan 35 yıl geçtiği için hakkında Türkiye'de dava açılması mümkün olmayan Olgaç ile ilgili soruşturma sırasında Rus savaş esiri öldürüp öldürmediği tespit edilecek. Olgaç'ın Rum esiri öldürdüğü tespit edilirse hakkında "savaş sucu' işlediği iddiasıyla dava açılacak.

Bu durumda Olgaç, Cenevre Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanan ilk Türk olacak.


RUM DIŞIŞLERİ BAKANI: İLK DEFA BÖYLE BİR DELİL ELDE EDİYORUZ

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kipriyanu, tiyatrocu Atilla Olgaç ile ilgili olarak "Bu kişinin söyledikleri, bildiklerimizi doğruladı. Eldeki deliller, bu kayıpların savaşırken öldüklerini değil de infaz edildiklerini gösteriyor. İlk defa böyle bir delil elde ediyoruz" dedi.

1974'de Kıbrıs Hareketi sırasında, bir'i esir 10 Rum'u öldürdüğünü söyleyen, sonra da anlattıklarını uydurduğunu belirten tiyatro sanatçısı Atilla Olgaç'ın sözlerine, Güney Kıbrıs'taki tepkiler sürerken AB Dışişleri Bakanları toplantısı dolayısıyla Brüksel'e gelen Markos Kipriyanu, Deutsche Welle'nin sorularını yanıtlarken, kaybolanların bulunması için Türkiye'nin arşivlerini açmasını beklediklerini söyledi. Kipriyanu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kişinin söyledikleri, bildiklerimizi doğruladı. Kaybolanların sayısı çok fazla. Eldeki deliller, bu kayıpların savaşırken öldüklerini değil de infaz edildiklerini gösteriyor. Kayıpların içerisinde siviller var, yaşlılar, çocuklar var. İlk defa böyle bir delil elde ediyoruz. Anladığım kadarıyla sonradan sözlerini geri aldı. Ama ne olursa olsun, bu kişinin söylediğinin doğru olup olmadığı konusunda Türk yetkililerin soruşturma başlatması gerektiğini düşünüyorum. Ama tabi bu olay Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyması gerektiğini gösteriyor. Kıbrıs Türk tarafında işbirliği var; ama Türkiye'nin de kendi arşivlerini açması lazım."

(ANKA)