kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Prostat kanserine robotla tedavi

Giriş Saati : 28.01.2009 11:05
Güncelleme : 28.01.2009 21:15
Yeni Haber
Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne robot cerrah alındı. Türkiye'nin en gelişmiş robotuyla cerrahi operasyonlarda hekimlerin işi daha da kolaylaşacak. Robot, doktorlara el titremeden mikroskop altında ameliyat yapma imkanı sağlayacak. Organları 20 ile 100 kat arasında büyüten robot doku zedelenme ihtimalini en aza indirecek. Robot cerrah ile batın içi ve göğüsteki ameliyatlar keserek değil küçük deliklerle yapılacak. Robot sayesinde prostat ve böbrek kanseri gibi kritik ameliyatlarda sağlam doku ile sinirler korunacak.

Davinci S isimli makine mart ayında hizmete girecek. Türkiye'de benzeri biri özel olmak üzere toplam 3 merkezde kullanılan robot cerrah, devlet hastanesi olarak Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hastaların tedavisinde kullanılıyor. Doktorlara mikroskop altında ameliyat yapma imkanı veren robot, dokuların zedelenmesi ihtimalini de ortadan kaldırıyor. Üç boyutlu mikroskop sistemi dokuları birbirinden ayırma imkanı veriyor. Robotun kollarına makas, neşter ve diğer cerrahi araçlar bağlanıyor. Doktorlar pedal ve kumandayla robotun kollarıyla hastanın ameliyat edilecek organına giriyor. Robotun üzerindeki dürbün aracılığıyla kollar rahatlıkla hareket ettiriliyor. Hekimler hastanın ameliyatlı bölgesine müdahale etmeden hijyenik aletlerle neşter vurdukları için enfeksiyon riski en aza iniyor. Organ ve dokuları 20-100 kere büyüten robotun alımını Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü yaptı. Robotun fiyatı 2-2,5 milyon dolar arasında değişiyor.

Cihan Haber Ajansı'na robotla ilgili bilgi veren Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Klinik Şefi Prof. Dr. Derya Balbay, bu cihazla prostat kanseri, böbrek kanseri böbrekteki doğumsal bozuklukların tamiri ve mesane kanseri gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabildiğini anlattı. Batın içi ameliyatlarda keserek değil robotun kollarıyla açılan birkaç delikle ameliyat yapılabileceğini aktaran Balbay, göğüs kafesindeki by pass gibi ameliyatların da robot yardımıyla yapılacağı bilgisini verdi. Rahim ameliyatları ve bir takım sarkmaların da robot aracılığıyla kolayca yapılabileceğine dikkat çeken Balbay, "Robot estetik sağlıyor. Açık cerrahi yöntemiyle yapılan ameliyatlarla aynı başarıyı veriyor. Prostat kanseri gibi sinirlerin korunmasını gerektiren ameliyatlarda avantajlı olabiliyor." dedi.

Robotu kullanmak için eğitim alacaklarını ifade eden Balbay, Mart ayından itibaren hekimlerin robot yardımıyla ameliyatlar yapacağını belirtti.

(CİHAN)