kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

IMF büyüme beklentilerini aşağı çekti

AA
Giriş Saati : 28.01.2009 17:05
Güncelleme : 28.01.2009 22:01
Yeni Haber
Uluslararası Para Fonu (IMF), devam eden küresel ekonomik kriz çerçevesinde küresel büyüme beklentilerini bir önceki değerlendirmeye göre aşağı çekerken, karamsar bir tablo çizdi.

IMF'nin yayımladığı yenilenmiş Dünyanın Ekonomik Görünümü değerlendirmesine göre, gözden geçirilen veriler çerçevesinde dünya ekonomisinin, toplamda bu yıl sadece yüzde 0,5 oranında büyümesi bekleniyor.

Bu rakam, II'nci Dünya Savaşı'ndan bu yana en düşük büyüme değeri olarak nitelendiriliyor. En son ekim ayında yayımlanan raporda, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 2,2 büyümesi bekleniyordu. Son değerlendirmede beklentinin 1,7 puan aşağı çekildigi görüldü.

Yeni verilere göre ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 1,6 oranında küçülmesi bekleniyor. Euro bölgesinde bu yıl beklenen küçülme oranı da, yüzde 2 olarak dile getirildi.

Gelişmekte olan ekonomiler arasında en iyi durumda olan Çin'in bu yıl beklenen büyüme oranı, 1,8 puan aşağıya çekilmesine karşın, yine de yüzde 6,7 olarak belirtildi.

IMF'nin genel değerlendirmesinde, şu ana kadar dünyada alınan politika önlemlerine karşın finansal baskıların hala ağır olduğuna ve bunun da reel ekonomiyi aşağıya çektiğine işaret edildi.

IMF, finans sektörünün yeniden fonksiyonel hale gelmesinden ve kredi sıkışıklığının aşılmasından önce, sürdürülebilir ekonomik toparlanmanın sağlanamayacağı uyarısında bulundu.

Bu durumda bazı yeni politika girişimlerine gerek olduğunu kaydeden IMF, finans kuruluşlarının orta vadeli "yaşayabilirlik" derecelerine göre sınıflandırılmasını önerdi.

IMF bu değerlendirmede, yaşayabilir olarak görülen finans kuruluşlarına sermaye enjekte edilmesini ve bunların elindeki batık kredilerin temizlenmesini tavsiye etti.

Ayrıca, parasal ve mali politikaların, görünür gelecekte talebi daha da artırmayı amaçlayacak şekilde yönlendirilmesi önerildi.

Değerlendirmede, uluslararası işbirliğinin krizle mücadelede şart olduğu da vurgulandı.