kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Başkent doğalgaz özelleştirilmesinde teminat yakma krizi

ANKA
Giriş Saati : 28.01.2009 14:09
Güncelleme : 28.01.2009 22:01
Yeni Haber
Başkent Doğalgaz'ın 1 milyar 610 milyon dolarlık özelleştirme ihalesinde küresel kriz nedeniyle ihale bedelinin alınamaması sorunu sürerken şimdi de teminat yakma krizi çıktı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent Doğalgaz Dağıtım'ın özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi veren Global Yatırım-Energaz ortaklığının, ihale şartnamesinin 10-C maddesinde belirtilen Ek Geçici teminatı vermemesi üzerine, 50 milyon dolarlık teminatı nakde çevirmek için harekete geçti. İstanbul Beyoğlu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi ise kararı durdurdu.

Şartnamede, ihtilaflı konuların Ankara Mahkemeleri'nce çözüleceğinin yer almasına karşın İstanbul'dan karar çıkartılması belediyenin tepkisine neden oldu. Belediye bir yandan karara itiraza hazırlanırken bir yandan da kararı veren yetkililer hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na şikayette bulunulacağı bildirildi.

"BANK ASYA'DA İŞLEMLER DURDURULDU"

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Belediye Encümeni'nin, Başkent Doğalgaz'ın özelleştirilme ihalesini 1 milyar 610 milyon dolara kazanan firmanın, ihale şartnamesinin 10-C Maddesi gereğince ek geçici teminat göstermesi gerektiği belirtildi. Bu teminatın verilmemesi üzerine Ankara Büyükşehir Belediye Encümeni'nin 50 milyon dolarlık teminatını nakde çevirme kararı aldığı bildirilen açıklamada, yaşananlar şöyle aktarıldı:

"Bu konuda 23 Ocak 2009 Cuma günü, Belediye yetkilileri, Büyükşehir Belediyesi Encümenin kararını, teminat mektubunu veren Bank Asya'nın Bogaziçi Kurumsal Şubesi'ne İstanbul'da elden tebliğ ve teslim ettiler. Bank Asya yetkilileri Teminat mektubunu 26 Ocak 2009 Pazartesi günü nakde çevireceklerini ve parayı Ankara Büyükşehir Belediyesi hesabına geçireceklerini yetkililere ilettiler. Ancak Pazartesi akşamına kadar bu ödemenin yapılmadığı tespit edildi. Paranın yatırılmaması üzerine yapılan görüşmede; Banka yetkilileri, Beyoğlu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi Başkanı Cemil Derin, üyeler Hilal İpekkan ve Şemsettin Özten'in verdiği İhtiyati Tedbir kararının kendilerine ulaştığını, böylece 50 milyon dolarlık teminat mektubunun paraya çevrilmesinin de önlendiğini bildirdiler."

İhale şartnamesinde ihtilaf konularının Ankara mahkemelerince çözüleceği hükmü açıkça yer almasına karşın Beyoğlu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin, "ihale bedelinin nereye ödeneceğinin belli olmadığı" gerekçesiyle ihtiyati tedbir kararı vermesinin ve davanın duruşmasının yerel seçimlerden 3 gün önceye ertelemesinin tepkiyle karşılandığı ifade edilen açıklamada, "Ankara Büyükşehir Belediye yetkilileri, bir taraftan konuya itiraz için hazırlanırken, öteki yandan ilgili Ticaret Mahkemesi'nde kararı veren yetkililer hakkında Hakimler Ve Savcılar Yüksek Kurulu'na şikayette bulunacaklar" denildi.