kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

15 gün kahvaltı masasına birlikte oturun!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
27.01.2009
Yarı yıl tatili, çocuğunuza doğru beslenme alışkanlıklar ıkazandırmak için ideal bir zamandır. Örneğin sabahları yemeyi sevmeyen çocukla bol bol kahvaltı masasına oturun..
Okul döneminde öğünlerini yağlı besinlerle ya da sandviç tarzı atıştırmalarla geçiştirmek zorunda kalan, günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı ihmal eden, dolayısıyla yeterince sağlıklı beslenemeyen çocuklarımızı, yarıyıl tatilinde doğru beslenmeye yaklaştırabiliriz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, çocuklarınızın beslenme alışkanlıklarını düzenlemek ve sağlıklı beslenmelerini sağlamak için yarıyıl tatilinin önemli bir fırsat olduğunu söylüyor. Kümeli'ye göre, çocuğun beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesinde ailenin rolü büyük. Öncelikle annenin beslenme konusunda bilinçlenmesi, pişirme tekniklerini öğrenmesi ve çocuğunun hangi besinden ne kadar tüketmesi gerektiğini bilmesi gerekiyor.

* Sabah kahvaltısını atlamayın
Bir kişi için en temel öğün kahvaltıdır. Ama sabah ailenin işe geç kalma endişesi, çocukların kendilerini aç hissetmemeleri, kahvaltı etmeyerek zayıf kalacaklarını düşünmeleri veya servis zamanlarının gelmesi, kahvaltının atlanmasına neden olur. Kahvaltı, günün en uzun açlığı olan gece açlığını takip etmesi nedeniyle biten enerjinin tekrar alınabilmesi için çok önemlidir. Kan şekeri olarak bilinen glikoz için kaynak oluşturur. Glikoz beynin en önemli enerji kaynağıdır. Çocuklar okulda, yetişkinler işyerinde beyin fonksiyonları için yüksek oranlarda glikoza ihtiyaç duyar. Uyanır uyanmaz gereksinim duyulan tüm besinleri karşılayıp vücudun güne hazır hale getirilmesi gerekir ki bu, çocukları fiziksel ve psikolojik olarak etkiler. Kahvaltı çocukları öğrenmenin getireceği zorluklara karşı hazırlar. Gerekli olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerden oluşan besin öğelerinin doğru öğünlerde yeterli miktarlarda alınmaması bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu nedenle her çocuğun düzenli şekilde kahvaltı yapması sağlanmalıdır. 15 gün boyunca çocuğunuzla birlikte kahvaltı masasına oturarak, ona bu alışkanlığı kazandırabilirsiniz.

* Sebzelere odaklanın

Taze, haşlanmış, zeytinyağlı ya da söğüş olarak tüketilebilecek tüm sebzelere ağırlık verin. Öğle ve akşam için sebze yemeklerini, ızgaraların yanında sebze garnitürlerini ve salataları tercih etmek; sebze alımını artırmanın kolay yollarıdır. Kilo sorunu olmayan çocuklar için sebzeli börekler, makarnalar, pilavlar, et yemekleri hazırlayabilirsiniz.

* Yemeği aceleye getirmeyin
Uzun yemek saatleri, beyne doyma iletisinin gönderilmesiyle ilişkili olarak kişilerin daha az yemelerine, dolayısıyla kalori kısıtlamalarına neden olur. Fast food restoranlarda hızlıca yenen yüksek kalorili gıdaların ekstra bir hızla, yağ depolanmasına neden olmasına bu yüzden şaşmamalı.
Haberin fotoğrafları