kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Solsuz Türkiye nefes alamıyor"

ANKA
Giriş Saati : 27.01.2009 12:08
Güncelleme : 27.01.2009 19:45
Yeni Haber
ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, solsuz Türkiye'nin soluk alamadığını savundu ve "Önümüzdeki süreçte solda yeni bir çekim merkezine ihtiyaç vardır" dedi.

CHP gibi statükocu bir partinin AKP'nin seçeneği olamayacağını iddia eden Uras, "Ergenekon'a karşı demokrasiyi savunan, AKP'ye karşı sosyalist partileri savunan, 12 Eylül laikliğine karşı gerçek laikliği savunan, bir sol ancak değişimin adresi olabilir" diye konuştu.
ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, soruları yanıtladı. Düzen ve rejimle mücadele edebilen bir solun geleceği olduğunu söyleyen ÖDP Genel Başkanı Uras, şöyle devam etti:

"Bu ülkede bir arada yaşamı savunuyorsak bir arada da siyaset yapabilmeliyiz. Açıkça önümüzdeki süreçte solda yeni bir çekim merkezine ihtiyaç vardır. Bu çekim merkezini ancak küresel krizin mağdurları inşa edebilir. Türkiye'nin gündeminde olan rejim konusuna gelince. Biz rejim değişikliği derken demokratik ve sosyal bir cumhuriyeti kastediyoruz. Yani komşu İran'daki gibi bir rejim değişikliği gibi bir şey söz konusu bile olamaz. Esas tehlike İran'dançok Irak'a benzemektir."

İzmir'de yerel seçimleri Birlikte Başaracağız Platformu ile Türkiye'nin her yerinde ise adayların bölgelerinde oluşturulan platformlarda aşağıdan yukarıya doğru yapılandırılacağını belirten Uras, "Biz liderin iki dudağının arasında aday belirlemeyi doğru bulmuyoruz. Ayrıca beter ile daha beter arasında tercih yapmak zorunda değiliz. Solda güçlü bir merkez yaratma ihtiyacı varsa, bu ortak adaylar için çalışarak solu büyütme gereği ortadadır" diye konuştu.

"AKP iktidarına karşı yapılan muhalefeti yeterli görüyor musunuz?" şeklindeki bir soruya Uras, "Türkiye'de AKP'ye karşı yapılan tüm eylemleri biz örgütlüyoruz ya da içinde yer alıyoruz. AKP'ye karşı çok diri bir muhalefet olduğumuzu görüyorum" yanıtını verdi.

EN TEHLİKELİ ERGENEKON

Uras, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili bir soruya da şu yanıtı verdi:
"Ergenekon kapsamında tabii ki hukukun üstünlüğüne dikkat etmek gerekir. Ama derin devlet örgütlenmesinin de sonuna kadar gitmek solun işidir. Derin devletle mücadele AKP'nin fıtratına ve pazarlıklarına terk edilmemelidir. Fırat'ın ötesine uzanmayan bir Ergenekon eksiktir. En tehlikeli Ergenekon da yaralı Ergenekondur. Yani Türkiye'deki kontrgerilla faaliyetlerinin sonuna kadar üstüne gitmek gerekir. Kısıtlı tutarsanız bumerang gibi geri gelir ve size çarpar. Kontrgerilla ile en iyi mücadeleyi de kontrgerilla mağdurları, yani solcular yapar. Umudu örgütlemek gerekir. Kendiliğindencilik en büyük zaaftır. İtiraz edip her çareyi başkasından beklemek yerine AKP'ye ve düzene karşı mücadelede yurttaşların desteğine ve siyasete katılmasına ihtiyaç vardır. Lider merkezli siyasetin panzehiri yurttaşın siyasete katılımıdır. Örgütlü olmayanın haksızlığa ve adaletsizliklere karşı şikayet etmeye hakkı yoktur."