kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Otomotivdeki daralma AB'yi solladı

ANKA
Giriş Saati : 27.01.2009 12:06
Güncelleme : 27.01.2009 17:55
Yeni Haber
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Türkiye otomobil pazarındaki daralmanın, AB'ye göre daha etkili olarak devam ettiğini vurgulayarak, AB pazarındaki daralmanın otomotiv sanayi ihracatı üzerindeki olumsuz etkisinin hey ay daha çok hissedildiği, iç ve dış pazardaki söz konusu talep düşmesinin üretime olumsuz yansıdığını açıkladı.

OSD'nin, Avrupa ve Türkiye otomotiv pazarına ilişkin yaptığı açıklamada, özellikle Ağustos ve Eylül aylarında, AB pazarındaki daralmanın, Türkiye pazarına göre daha keskin olduğu belirtildi.

Açıklamada, söz konusu durumun aksine Ekim ayında Türkiye otomobil pazarında başlayan keskin daralmanın, Aralık ayında da devam etmesine bağlı olarak yüzde 58.1 oranında azalan pazarın 25.8 bin adet düzeyinde gerçekleştiği kaydedildi. Açıklamada, Aralık ayı Türkiye otomobil pazarındaki daralmanın, AB ve EFTA ülkeleri kıyaslandığında daha yüksek değerde olduğunun görüldüğü ifade edildi.

DARALMA TİCARİ ARAÇ PAZARINDA DA YAŞANDI

Açıklamaya göre, AB ve EFTA ülkeleri ticari araç pazarı ile kıyaslandığında, özellikle 2008 yılı Ekim ayı itibariyle, önemli oranda daralmaya başlayan Türkiye ticari araç pazarının, Aralık ayında Kasım ayına bezer olarak yüzde 58.1 oranında düştüğü ve 18.5 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Bu ayda AB ve EFTA ülkeleri ticari araç pazarında daralma, Türkiye'ye kıyasla yüzde 24 oranında daha düşük düzeyde oldu. 2007 ve 2008 yılları Haziran-Ekim döneminde, Ekim ayına kadar Türkiye ve AB ve EFTA ülkelerinde hafif ticari araç pazarlarındaki eğilim oldukça benzerlik gösterdi. Ancak Ekim ayı itibariyle Türkiye hafif ticari araç pazarında başlayan sert düşüş, Kasım ve Aralık aylarında etkisini artırarak devam etti. Pazardaki daralma Aralık ayında yüzde 58.6 gibi yüksek bir oranda gerçekleşti. Bu ayda AB ve EFTA ülkelerinde pazar, Kasım ayından daha düşük olarak yüzde 26 oranında azaldı. Aralık ayında Türkiye'de hafif ticari araç pazarı 16 bin adete, AB ve EFTA ülkelerinde ise 136 bin adete geriledi.

Haziran-Aralık 2007-2008 döneminde Türkiye ağır ticari araç pazarı, AB ve EFTA Ülkeleri ağır ticari araç pazarı ile kıyaslandığında, otomobil ve hafif ticari araç pazarında yaşanan duruma benzer bir şekilde, özellikle Aralık ayında Türkiye pazarında yaşanan daralmanın, Kasım ayına göre arttığı ve daha önemli boyutta olduğu görüldü. Ekim ayında AB ve EFTA ülkeleri ağır ticari araçlar pazarı yüzde 12.5 oranında azalırken; Türkiye ağır ticari araçlar pazarında düşüş oranı yüzde 54.6 oranında oldu. AB ve EFTA ülkelerinde Aralık ayında, hafif ticari araç pazarında olduğu gibi ağır ticari araç pazarındaki daralma Kasım ayından daha düşük gerçekleşti. Bu ayda AB ve EFTA ülkelerinde pazar 28 bin adet iken, Türkiye'de Pazar 2.3 bin adet düzeyinde gerçekleşti.

SEKTÖRE YÖNELİK ÖNLEM ALINMALI

Açıklamada, birçok AB ülkesinde, 2009 yılı itibariyle uygulanmaya başlayan otomotive yönelik önlemlerden kaynaklanan olumlu etkilerin, yılın ilk çeyreğinden sonra gerek otomobil gerek ticari araç pazarında hissedilmeye başlanacağının tahmin edildiği belirtildi.

Açıklamada, "Esas olarak, üretimi ve tüketimi artırmayı hedefleyen AB ve ABD'de alınan bu önlemlere benzer önlemlerin, öncelikle AB ülkelerine göre daha büyük oranda daralan yurt içi pazarımızı canlandırabilmek amacıyla, bir an önce uygulanmaya başlaması krizin sanayimiz üzerindeki etkisinin asgari düzeye indirilmesi açısından çok önem taşımaktadır" denildi.