kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Levent Üzümcü

Filistin'in ruhlara bıraktığı dramlar

MİNE GÜLTEKİN - SABAH
26.01.2009
Maskeliler yarın Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde. İsrailli Ilan Hatsor'un hikâyesi, 'savaş'ın ruhlar üzerinde yarattığı yıkımı, üç Filistinli kardeşin tanıklığıyla sahneye taşıyor..
İsrailli yazar Ilan Hatsor'un kaleme aldığı, savaşın farklı yönlere savurduğu Filistinli üç kardeşin kendileri ve birbirleriyle vicdani hesaplaşmasını anlatan Maskeliler oyunu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda (İBBŞT) sahnelenmeye devam ediyor. Taner Barlas'ın yönettiği, Mehmet Gürhan, Levent Üzümcü ve Serdar Orçin'in oynadığı oyun, tek perdelik bir dram. Sahnede anlatılan ise yıllardır yanı başımızda yaşanan, fakat ne yazık ki kanıksanmış ve ancak ölümler hakkında ürkütücü rakamlar duyulduğunda hatırlanan Filistin halkının dramı. Yönetmen Barlas, bu oyunu tam da bu yüzden sahnelemek istemiş; unuttuklarımızı, farkında olmadıklarımızı hatırlatmak için. Ancak, seyircinin sahnede 65 dakika içinde gördükleri, gazete manşetlerinde gördüklerinden farklı; çünkü oyun savaşın kendisini değil, insanlar üzerinde yarattığı ruhsal tahribatı, birbirini çok seven kardeşlerin ilişkilerinin bile nasıl paramparça olabileceğini anlatıyor. Barlas bu konuda şöyle diyor: "Savaşın birebir insan boyutunda görülmesi bence çok önemli. Bu kadar vahşetin olduğu bir dönemde bu konuyu vurgulamanın, sanatçının görevi olduğunu düşünüyorum."

KASAPTAKİ YAZGILAR
Öykü tek mekânda, bıçakların ve duvarlarda kan lekelerinin olduğu bir kasap dükkanında geçiyor. Sahne üzerinde, üç oyuncunun dışında tavuklar da var ve müziksiz oyunun sessizliğine ara sıra onların derinden iniltileri karışıyor. Barlas, oyunun duygusal samimiyetine yapay bir şey katmak istemediğini ve bu yüzden müzik koymadıklarını, dekoru da olabildiğinde gerçekçi yapmaya çalıştıklarını söylüyor. Tüm bu öğeler, oyuncuların yüksek performanslarıyla birleştiğinde ise ortaya, izleyiciyi bir saatliğine Batı Şeria'ya götüren, oradaki herhangi bir mekânın çatısı altında, her an yaşanabilecek hayat kesitlerini birebir karşımıza taşıyan çetin bir oyun çıkıyor. Bilgi için: 0212 526 53 80
Haberin fotoğrafları