kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

''İslamofobi'' araştırması politikacıları harekete geçirdi

AA
Giriş Saati : 27.01.2009 14:16
Güncelleme : 27.01.2009 23:16
Yeni Haber
Belçika'nın Flaman bölgesinde "İslamofobi"nin yükselişe geçtiğini ortaya koyan kamuoyu araştırmasını şaşkınlıkla karşılayan politikacılar, önlem almak için harekete geçti.

Federe yapılı Belçika'da nüfusun yüzde 58'inin yaşadığı otonom Flaman bölgesinin Entegrasyon Bakanı Marino Keulen, Katolik Leuven Üniversitesi'nin araştırmasında, Flamanların yarıya yakınında "İslamofobi" görülmesini "şaşırtıcı" bulduğunu belirterek, özellikle terör olaylarında Müslümanları olumsuz yansıtan basını suçladı.

Flaman Liberal Keulen, "Müslümanları 40 yıldır görmezlikten geldiğimizi inkar edemeyiz. Fakat şimdi camileri tanımak gibi önlemler alarak elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Müslümanların Belçika'da yaşadığı dil sorununun da çözülmesi gerektiğini vurgulayan Keulen, "Bu kapsamda eğitimin önemini vurgulamak istiyorum. İş fırsatları, gelir ve toplumda yer edinmek için dil çok önemli bir araç" şeklinde konuştu.

Belçika Mülteciler ve Göçmen Bakanı Annemie Turtelboom ise entegrasyonu ilerletmek ve "İslamofobi"yi geriletmek için çözümün Müslümanların Belçika dillerini iyi öğrenmesinden geçtiğini belirterek, yaşlanan nüfusu da göz önünde bulundurarak ekonomik entegrasyona ağırlık vereceklerini dile getirdi.

Flaman Yeşiller Başkanı Mieke Vogels, Belçika'da "İslamofobi"ye genç nüfusta daha az rastlanmasının kendisini umutlandırdığını ifade ederek, bunda gençlerin okullarda birbirlerini yakından tanıma fırsatı bulmalarının etkili olduğunu bildirdi. Vogels, toplumda bu konunun genişçe tartışılmasını ve insanların birbirini daha iyi tanımasının sağlanmasını istedi.

Flaman Sosyalist Partisi Başkanı Caroline Gennez de "İslamofobi" araştırmasının sonuçlarını "trajik" olarak nitelendirerek, bunun İslam ve terörizm arasında kurulmaya çalışılan ilişkiden kaynaklandığını ifade etti.

Gennez, Müslümanlar arasındaki "gerçek sorunların" varlığına da işaret ederek, kadın haklarında daha hızlı ilerleme sağlanmasını talep etti.

Bu arada Flaman hükümeti, Flaman bölgesindeki "İslamofobi" ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Katolik Leuven Üniversitesi'nden araştırmacılar Jaak Billiet ve Marc Swyngedouw'ı toplantıya davet etti.

"İSLAMOFOBİ" ARAŞTIRMASI

Katolik Leuven Üniversitesince Belçika'nın Hollandaca konuşulan Flaman bölgesinde 2007-2008 yıllarında bin 84 kişiyle görüşülerek yapılan araştırmaya katılanların yüzde 42'si "İslam tarihi ve kültürünün diğer kültürlerden daha fazla şiddet içerdiğine inandığını" belirtmişti.

Flamanların yüzde 81'i, "Müslüman erkeklerin eşleri üzerinde çok fazla hakimiyet kurduğuna" inanırken, yüzde 53'ü, "kamu görevlilerine başörtüsünün yasaklanmasına" destek vermişti.

Belçikalı Flamanların yüzde 50'si, göçmenler nedeniyle işlerini kaybedecekleri korkusunu yaşarken, istihdam ihtiyacının Belçika içinde karşılanamaması halinde bile yabancı işçi alınmasına karşı çıkanların oranı yüzde 47 ve destek verenlerin oranı yüzde 38 olarak hesaplanmıştı.

Araştırmada, 1990'lı yıllarda göçmenleri sadece ekonomik tehdit olarak gören Belçika toplumundaki algının 11 Eylül 2001 saldırılarıyla değiştiği ve kültürel tehdit algısının yükselişe geçtiği ortaya çıkmıştı.

Katolik Leuven Üniversitesinin araştırmasında, göçmenlere en olumlu bakış 18-34 yaş grubundan gelmiş, ileri yaşlarda olumsuz bakışın arttığı belirtilmişti.