kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MAHMUT ÖVÜR

CHP İstanbul son virajda

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayını belirledi ama hâlâ ilçe belediye başkan adaylarının belirlenmemesi heyecanı artırıyor.
Daha doğrusu heyecan ötesi gerilim ve stres eksenli bir bekleyiş var. Bunun nedeni de bazı ilçelerde ibrenin sürekli yer değiştirmesi... Bir bakıyorsunuz A adayı, bir bakıyorsunuz B adayı önde...
Bu da parti içinde inanılmaz bir "aday belirleme" mücadelesinin sürdüğünü gösteriyor.
Doğrusu bu mücadele, İstanbul'u yönetecek "Üçü bir arada" formülünün açıklanmasıyla biraz olsun durulacak diye beklendi ama tam tersi oldu.
Kemal Kılıçdaroğlu, Alper Ünlü ve Gürsel Tekin üçlüsü ya da CHP'nin yeni "troika"sı bu mücadelenin alanını daha da genişletti.
Eskiden ilçe düzeyinde Mehmet Sevigen - Çetin Soysal ile Gürsel Tekin - Avni Aksoy ekseninde bir mücadele söz konusuyken, şimdi biraz daha genişleyerek devam eden bir mücadele var.
Örneğin daha önce yazdığımız ve Kılıçdaroğlu'nun bir şartı olarak belirttiğimiz "Mevcut belediye başkanları değişecek" tespiti tartışılıyordu.
O tartışmanın yarattığı sıkışma, bugünlerde ilginç bir çıkışla aşıldı.
Eğer CHP'nin mevcut belediye başkanlarının adaylıkları soru işareti yaratıyorsa neden eski ANAP'lı belediye başkanlarının adaylığı yaratmıyor?
Bu paradoks Kılıçdaroğlu'nun da Gürsel Tekin'in bir adım geri çekilmesiyle noktalandı.
Belki de bu nedenle Kılıçdaroğlu, "Mevcut başkanlarla yola devam" açıklamasını yaptı.
Şimdi gelelim ilçeler düzeyinde süren taktik savaşlarına...
Aslında CHP'nin İstanbul ilçe belediye başkan adayları büyük oranda belli... Belli olmayan ve parti içi mücadelenin sürdüğü birkaç ilçe var.
Bu ilçeler arasında da Ataşehir, Sancaktepe, Sarıyer, Beylikdüzü yer alıyor. Çekişmeli ilçelerin başında gelen Ataşehir'de, Sırrı Özbek ve Avni Aksoy'un etkinliği Battal İlgezdi adını öne çıkardı. Böylece İlgezdi adı kesinleşti.
Ancak, karşı ekip de boş durmadı. Onlar da Beylikdüzü'nde harekete geçti. İstanbul il yönetiminin adayı olarak neredeyse netleşen Osman Çelikkol adı birden geri plana düştü. Öne çıkan isim ise başta Mustafa Özyürek, Mesut Değer ve Mehmet Sevigen'in destek verdiği Avukat İbrahim Mendeşağu.
Kulislere bakılırsa Mendeşağu'nun destekçileri arasında bir ilginç isim daha var; MHP'nin Beylikdüzü adayı Velittin Küçük ... Bu da nereden çıktı demeyin, siyasette garip ilişkilerin olmadığını kim söyleyebilir.
Bu ekibin baskısına rağmen Osman Çelikkol'un adaylığı kesin görünüyor.
CHP'nin kazanma ihtimalinin yüksek olduğu ilçelerden biri de Sarıyer. Sarıyer'de şu ana kadar öne çıkan isim Şükrü Genç ... Alevilerin yoğun desteğini alan Genç'in karşısında ise iki güçlü isim var: Gökhan Zeybek ve Sedat Özsoy ...
Biri örgüt destekli, öteki Anavatan kökenli... Ancak, Sedat Özsoy'un Sarıyer'deki popülaritesi de yabana atılacak gibi değil.
Bakalım CHP belediyeyi kazanmayı mı düşünecek, yoksa parti içi iktidarı mı?
Gergin ilçelerden biri de Sancaktepe... Burada önce Fikret Şahin adı öne çıktı. Sonra solun ve farklı toplumsal kesimlerin desteğini alan Coşkun Gökçe yükselişe geçti. Geçen dönem Samandıra adayı olan Gökçe'nin CHP oyunu ikiye katladığı da biliniyor. Şimdi devrede Arif Sağ adı var.
İbre Arif Sağ'dan yana, ancak sürpriz de olabilir.
Bunlar arasında sayılmasa da solun güçlü olduğu Kartal ilçesinde kimin aday olacağı da seçimin kaderini değiştirecek. Kartal'ın sürprizi Berhan Şimşek, rutini ise Dr. Altınok Öz.
Küçükçekmece'de iki aday adayı öne çıkıyor: Nurettin Şen ve Gökhan Gümüşdağ.
Esenyurt'ta Faruk Demir, Çatalca'da ise Cem Kara'nın adaylıklarına kesin gözüyle bakılıyor.
Yasal Uyarı : Tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi izin alınmadan kullanılamaz.

http://sabah.com.tr/gizlilik_bildirimi.html