kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Uzlaşma için adres Türkiye

Giriş Saati : 27.01.2009 15:06
Güncelleme : 27.01.2009 23:16
Yeni Haber
İsrailli Haham Menachem Froman, Hamas'ın Suriye'deki yönetimiyle Türkiye'de bir toplantı organize etmeye çalıştığını belirterek, örgütün İsrailli Yahudiler'le görüşmelere başlamaya hazır olabileceğine dair işaretler aldığını söyledi.

Dow Jones Newswires haber ajansına açıklama yapan Haham Froman, "Gazze'deki korkunç savaşı mutlu bir şekilde sona erdirmek için görüşmeye ihtiyacımız var" dedi.

Batı Şeria'da Yahudi yerleşim birimlerinin kurulmasına yönelik faaliyet gösteren Gush Emunim hareketinin kurucularından olan Haham Froman, Cumhurbaşkanı Şimon Perez gibi üst düzey İsrailli yetkililerle de sürekli temas halinde bulunuyor. Froman ayrıca, İsrail'in ortadan kaldırılması gerektiğini savunan Hamas'la da, İsrail yasalarınca yasak olmasına rağmen, görüşmeler yapıyor. Geçtiğimiz yıl Hamas tarafından kabul edilen, ancak İsrail hükümetinin karşı çıktığı bir barış önerisi taslağı hazırlayan Froman, çözüme yönelik adımın "Yahudi ümmeti" ile "İslam ümmeti" arasındaki bağlantı olması gerektiğini söyledi.

Froman, her iki tarafın da, "kutsal toprakların Tanrı'ya ait olduğu" konusunda mutabık olduğunu, bunun İsrail ve Hamas'ın karşılıklı olarak birbirlerini tanımasnıa yönelik ilk adım" olacağını ifade etti. Froman, bu bağlamda hem İsrail'deki hem de yurtdışındaki hahamlarla, Şam'daki Hamas liderliği arasında bir toplantı düzenlemek için Türk yetkililerle temas içinde olduğunu vurguladı. Haham Froman, Türk hükümetinin de "aynı şekilde düşündüğünü" belirterek, "Hamas'ı bir kenara koymak istemiyorlar" ifadelerini kullandı. Froman, Türkiye'nin "Doğu ile Batı arasında bir Altın Köprü" olduğunu kaydeden Froman, Türkiye'nin bu rolünün İsrail ve Hamas liderleri arasındaki bir zirve toplantısıyla da teyit edileceğini söyledi. Şu ana dek Suriye'deki Hamas yönetiminden bir cevap almadığını belirten Froman, bununla birlikte bazı Hamas üyelerinden olumlu sinyaller aldığını kaydetti. Froman, Cuma günü, ismini açıklamadığı bir Hamas yetkilisiyle görüştüğünü ve kendisine, "İsrail devletini tanımak çok zor. Ancak Kutsal Topraklar'daki Yahudi varlığını ve bağımsızlığını tanıyabiliriz" dediğini aktardı.

Ancak Froman sözkonusu Hamas üyesinin Arapça olarak kullandığı "tahrir" kelimesinin Kutsal Topraklar'daki Yahudiler'i "zimmi" statasüyle gördüğü manasına da gelebileceğini ifade etti.

İHA