kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Orhan Duru toprağa verildi

Giriş Saati : 27.01.2009 14:24
Güncelleme : 27.01.2009 22:02
Yeni Haber
Türk öykücülüğünün önde gelen isimlerinden gazeteci yazar Orhan Duru (76), İstanbul'da toprağa verildi.

Bir süredir tedavi gördüğü Surp Agop Hastanesi'nde 25 Ocak Pazar günü saat 02.30'da vefat eden 76 yaşındaki Duru'nun cenazesi, Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verildi.

CENAZE TÖRENİNDEN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Duru için Teşvikiye Camisi'nde düzenlenen törende eşi Sezer ve kız kardeşi tiyatro sanatçısı Ülkü Duru, taziyeleri kabul etti. Cenaze törenine Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, eski Gaziantep Belediye Başkanı Celal Doğan, İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı İlber Ortaylı, eski bakanlardan Sümer Oral katıldı.

Orhan Duru'yu son yolculuğunda Mustafa Balbay, Tufan Türenç, Suavi Kaptan, Hasan Pulur, Sedat Ergin, Nuri Çolakoğlu, Mehmet Ali Birand, Ünal İnanç, Doğan Heper, Doğan Hızlan, Murat Bardakçı'nın da aralarında bulunduğu gazeteciler, Fikret Hakan, Genco Erkal, Ali Özgentürk, Gani Müjde, Zafer Algöz, Ali Boyrazoğlu, Gülriz Sururi, Korhan Abay'ın da aralarında bulunduğu tiyatro ve sinema sanatçıları, Tahsin Yücel, Adnan Özyalçıner, Ayşu Kulin, Feyza Hepçilingirler, Ahmet Oktay, Ataol Behramoğlu, Arif Keskiner, Cüneyt Türel, Leyla Erbil ve Zeynep Oral'ın da aralarında bulunduğu yazar ve şairler ile ressam Komet, avukat Turgut Kazan, fotoğraf sanatçısı Ara Güler de yalnız bırakmadı.

Orhan Duru'nun Türk bayrağına sarılı naaşı, öğle namazının ardından kılınan cenaze namazı sonrası dostlarının omuzlarında cenaze arabasına taşındı. Gazeteci-Yazar Orhan Duru'nun cenazesi Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Törene, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Polonya Konsolosluğu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi ve kurumun çelenk gönderdiği görüldü.

ORHAN DURU KİMDİR?

İstanbul Rumelihisarı'nda 18 Aralık 1933'de doğan Orhan Duru, 1956 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinden mezun olduktan sonra aynı fakültede bir süre asistanlık yaptı.

Daha sonra gazeteciliğe yönelen Duru, Ulus'ta başladığı mesleğini Cumhuriyet, Milliyet, Güneş ve Hürriyet gazetelerinde sürdürdü. Duru, gazetecilik kariyerinde muhabir, parlamento muhabirliği, haber müdürlüğü ve yazı işleri müdürlüğü gibi görevlerde bulundu.

Öykü ve deneme yazarlığının yanı sıra tiyatro uyarlamaları da bulunan Duru'nun ilk öyküsü, 1953 yılında Küçük Dergi'de yayımlandı. ''Mavi'', ''Evrim'', ''Yeni Ufuklar'', ''Pazar Postası'', ''Yelken ve Dost'' dergilerindeki yazılarıyla dikkat çeken Duru, ''Ağır İşçiler'' adlı öyküsüyle ''1970 TRT Sanat Ödülleri Yarışması''nda başarı ödülü kazandı.

''Bırakılmış Biri (1959)'', ''Denge Uzmanı (1962)'', ''Ağır İşçiler (1974)'', ''Yoksular Geliyor (1982)'', ''Şişe (1989)'', ''Bir Büyülü Ortamda (1991)'', ''Kısas-ı Enbiya (1979)'', ''Kıyı Kıyı Kent Kent (1977)'', ''Hormonlu Kafalar (1992)'', ''İstanbulin (1995)'', ''Küp (2008)'', ''O Pera'daki Hayalet (1996)'', ''Sierra Madre'nin Hazineleri (B. Traven'den)'', ''Gizli Tarih (Prokopius'tan)'', ''Çağdaş Fizikte Doğa (Werner Heisenberg'den)'' adlı öykü, deneme, anı ve çeviri eserleri bulunan Duru, ayrıca tiyatroya da ''Durdurun Dünyayı İnecek Var (1968 - Antony Newley ve Leslie Bricuss'tan)'', ''Sınırdaki Ev (1970 - Slawomir Mrozek'ten)'', ''Üzbik Baba (1990 - Alfred Jarry'nin Kral Übü'sünden)'' adlı eserleri uyarladı.