kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Annesinin nasihatini işinde düstur edinmiş

CİHAN
Giriş Saati : 27.01.2009 14:23
Güncelleme : 27.01.2009 23:16
Yeni Haber
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Rusya ekonomisinin 2009'un ikinci yarısından itibaren toparlanacağını, tünelin sonundaki ışığın göründüğünü söyledi. Bloomberg televizyonuna konuşan Putin, yeni krizlerin yaşanmaması için de küresel ekonomik sistemin yeniden yapılandırılmasını istedi. Rusya Başbakanı kendisi ile ilgili çok özel sorulara da cevap verdi.

2009'un ikinci yarsından itibaren endüstriyel üretimde toparlanma beklediklerini ifade den Rusya Başbakanı, "2010'un ilk çeyreğinden itibaren pozitif trend başlayacak. Son yıllarda hızla büyüyen sektörler de sıkıntılar yaşanıyor. Küresel ekonominin öncü olduğu krizden Rusya'da etkileniyor. Ancak biz iyimserliğimizi kaybetmiyoruz." dedi. ABD'yi küresel mali krize neden olmakla suçlayan Putin, Davos zirvesinde dünya liderlerine yeni küresel ekonomik düzen kurulması konusunda düşüncelerini anlatacak.

AŞAMALI DEVALÜASYONU SAVUNDU

Rusya borsası krizin Rusya'da hissedilmeye başladığı Ağustos 2008'den bu yana yüzde 70'den fazla değer kaybederken, petrol fiyatlarındaki gerileme nedeni ile de döviz rezervleri 600 milyar dolar seviyesinden 390 milyar dolara kadar indi. 2009'da sıfır büyümenin beklediği Rusya'da rublenin hızlı düşüşünü önlemek için Merkez Bankası'nın gerçekleştirdiği mini devalüasyonları savunan Putin, "Aşamalı ve dikkatli bir şekilde yapılıyor. İnsanlara birikimleri değerlendirme konusunda fırsat veriliyor. Altın ve döviz rezervlerimizi harcarken dikkatli davranıyoruz." dedi.

Rusya'da ekonominin yüzde 72 devalüasyonun gerçekleştiği 1998 dönemine benzemediğini ifade eden Vladimir Putin, ABD mali politikalarını eleştirdi. Putin, "Rusya altın ve döviz rezervlerinin yüzde 50'sini Amerikan ekonomisi içinde tutuyor. 2009'da Amerikan bütçesinin vereceği açık konusunda bilgimiz yok. Ülkeler dünya ekonomisinde standart haklara sahip olmaları gerekiyor." eleştirisi getirdi.

Ekonomik krizin öğrettiği bazı değerler olduğuna da değinen Rusya Başbakanı, "Üretimin optimize edilmesi, kalifiye eleman istihdamı ve işgücünü sürekli eğitimi gibi önemli prensipler var. Krizle birlikte bunlar yeniden ele alınıyor. Gelişme adına sağlam bir temel kurulacak." Ön görüsünde bulundu.

PUTİN'DEN YABANCI YATIRIMCIYA GÜVENCE

Sermayenin çıkışı ile ilgili herhangi bir sınırlama düşüncelerinin olmadığını ifade eden Putin, "Yabancı yatırımcıların Rusya'ya gelmesinden memnuniyet duyarız. Kaçan sermaye daha çok spekülatif. Aynı durum ABD ve Avrupa ülkeleri için de geçerli. Rusya 2007'de liberal ekonomik politikaları benimsedi. Bu tüm zor ekonomik şartlarda da uygulanması gerekiyor. Biz yabancı şirketleri de hukuk ve yasalara uygun davrandıkları sürece kendi firmalarımızdan farklı görmüyoruz." dedi.

PUTİN ANNESİNİN NASİHATİNİ İŞİNDE DÜSTUR EDİNMİŞ

Özel sorulara da cevap veren Rusya Başbakanı, Rusya'nın kurulmasında öncü oldukları için Birinci Petro ve İkinci Katerina'ya saygı duyduğunu kaydetti. Son okuduğu kitabın Rus Tarihçisi Karamzin'in eseri olduğunu ifade eden Putin annesinin "Kimseden bir şey isteme, sonra üzülmeyesin" nasihatini da işinde rehber edindiğini söyledi.

Putin işini çok sevdiğini, çoğu zaman yorgunluktan uykuya dalamadığını da aktardı. Çocukluktan bu yana çok dondurma sevdiğini ifade eden Putin emekli olunca siyaset bilimci olarak çalışmak istediğini dile getirdi. Kendisinin en eksik yönünün herkese güvenmek olduğunu ifade eden Putin tarihte kendisinin nasıl anılmasını istediği ile ilgili sorunun cevabını da Putin tarihçilere bıraktı.