kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Irak ordusunu Türk subaylar eğitiyor

Giriş Saati : 27.01.2009 11:31
Güncelleme : 27.01.2009 23:16
Yeni Haber
Savaş sonrası dağılan Irak ordusunun yeniden yapılanma ve "temel nitelikli terörle mücadele" eğitimini Türk subayların verdiği bildirildi...
Irak'ta eğitim amacıyla bulundurulan 300 uzman NATO gücü arasında yer alan Türk subayların, yeniden yapılanma sürecindeki Irak Ordusuna "temel nitelikli terörle mücadele" ve aşırı uç isyancı gruplara karşı eğitim verdiği belirtildi. Irak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Babekir Zebari'nin İHA muhabirine verdiği bilgiye göre, Türk subayların, Irak ordusundaki bazı rütbelilere komando eğitiminin yanı sıra, "terörle mücadele" dersi ve şehir içindeki aşırı uç isyancı milislere karşı bir dizi taktikler verdiği belirtildi. Amerikan güçlerinden Irak'taki güvenlik dosyasını 2011 sonunda tamamen devralmaya hazırlanan Irak Ordusu'nun komutanı Zebari, "Ordumuz, ABD ve NATO güçlerince eğitime tabi tutuldu. Bu eğitmenler arasında Türk ordusuna mensup subaylar da yer aldı. Türk subaylar tarafından verilen dersler, özellikle terörle mücadele ve komando eğitimlerinin yanı sıra, temel nitelikli derslerdi. Bu konuda Türkiye'ye teşekkür ediyoruz" dedi.

"ABD'DEN 140 TANK, 50 ASKERİ UÇAK ALIYORUZ"

Irak ordusundaki silah gücü ve yeni stratejisi ile ilgili bilgiler veren Zebari, Savunma Bakanlığı'nca alındığı ileri sürülen Rus tanklarının alımı ile ilgili basında çıkan haberlerin asılsız olduğunu belirterek, "Böyle bir ihale söylentisini ben de basın yayın organlarından duydum. Böyle bir anlaşma söz konusu değil. Ancak, ihale yöntemiyle Fransa ve ABD'den 140 tank, 50 adet askeri uçak, bir o kadar da askeri helikopter alındı. Henüz bu silahları teslim almış değiliz. Irak ordusuna yeniden güçlü hale getirmek için çaba sarf ediyoruz. Ordumuz şuan için savunma bakımından yeterli güce sahip değil. Şu an için her orduya ihtiyaç olan füze, roket, radar gibi en önemli argümanlarımız, sistemimizi yok. Ordunun gereken silahlara ulaşabilmesi için mali kaynak ile sabır gerekiyor" diye açıklama yaptı.

ORDUDAKİ RÜTBELİLERİN DÖRTTE ÜÇÜ SADDAM'IN SUBAYLARI

Başında bulunduğu ordudaki subayların dörtte üçünün Baas rejimindeki kadrolardan oluştuğunu söyleyen Irak Genelkurmay Başkanı, "Ordu içinde eski personel çoğunlukta. İçinde bizim bilmediğimiz elbette radikal Baaslı olabilir, ancak bunlar yeni dönemin savunucularıdır. Eski rejimden sonra orduyu yeniden inşa etmek için bir planımız yoktu, o nedenle eski subayların bu konuda bize katkısı çok büyük. Askeri okullar açarak eski subayların bilgi birikimi ve askeri stratejilerinden faydalandık. İdari, hizmet, komuta ve savunma alanlarında etkili görevdeler. Koalisyon güçleri eski subayların geri dönmesinde önemli bir görev üstlendi" şeklinde konuştu.

"TERÖRÜN OLMADIĞI BÖLGELERDE İSNAT MECLİSLERİ'NE İHTİYAÇ YOK"

Başbakan Nuri el-Maliki'nin Kerkük ve çevresinde bazı sivil aşiret üyelerinden oluşturduğu İsnat Meclisleri'ne (Destek Gücü) de değinen Irak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Babekir Zebari, "Irak halkı güvenlik güçleri ile birlikte çalışan İsnat Meclisleri'ne elbette sahip çıkmalı. Ancak, ülkenin kuzeyi ile güney illerde terör yok denecek kadar azaldı. Bu nedenle adını saydığım bu bölgelerde İsnat Meclisleri milislerine gerek olmayabilir. Terör saldırısının olmadığı yerlerde bu tür milisleri uygun bulmuyorum" diyerek üstü kapalı olarak Maliki'nin planına karşı çıktı.

"MEVCUT İKTİDARLA GÖRÜŞ AYRILIĞIMIZ YOK"

Hükümet ile ordu arasındaki sürtüşme olduğu yönündeki dedikodulara da değinen Zebari, "Irak Ordusu'nun bağlı bulunduğu Savunma Bakanlığı var. Emirleri doğrudan bakanlıktan alıyoruz. Bakanlık da Başbakan'a bağlı. Bizim mevcut iktidarla herhangi bir sorunumuz yok. Herhangi bir siyasi baskı da hissetmiyoruz. Yaşanan bir gerilim veya sorun yok. Diktatör dönemi geride kaldı, bir daha o döneme geri dönülmeyecek. Yıllar sonra Irak ordusu demokratik bir yapı içinde görevini yürütüyor. Bu da iktidarın sergilediği çaba sayesindedir" şeklinde açıklama yaptı.

"PKK, YALNIZCA TÜRKİYE'NİN DEĞİL, IRAK'IN DA SORUNU"

Açıklamalarının bir bölümünde sözü PKK'ya getiren Babekir Zebari, örgütle ilgili sorunun iki ülkeye ait olan bir sorun olduğunu dile getirerek, bunun yalnızca Türkiye'ye ait olan bir sorun olmadığını ifade etti. "Böyle bir silahlı terör örgütü, iki ülke arasında barınıyorsa, bu tek taraflı bir sorun olarak görülmemeli" diyen Irak Genelkurmay Başkanı Zebari, "PKK Kuzey Irak'ta barınıyor, ancak kanlı eylemlerini Türkiye'ye yönelik gerçekleştiriyor. Bunu Türkiye'nin sorunu olarak görmek mümkün mü? Ortak mücadele ile bu sorunun ortadan kaldırılacağını umuyorum. Bugün için Irak ordusu iç güvenlikte ve terörle uğraşırken, dış güçlü teröre vakit ayıramadı. Özellikle PKK'nın barınaklarından Kandil Daamimizi yok.

Ordunun gereken silahları ve çevresindeki kamplara operasyon yapılamadı. Bütün Irak'ı kontrol edecek gücü bulamadık. Hakeza bu durum İran için de geçerli. PJAK da komşu İran'a saldırı düzenliyor. Bunları engelleyecek manevraları yapamadık.

Bunun da gerekçeleri saydığım nedenlere dayalı. Irak ordusu tam kapasiteye ulaştığı vakit komşu ülkelere saldırı düzenleyecek hiçbir terör unsurunu bu topraklarda barındırmayacaktır. Bunun böyle bilinmesini istiyorum" diye görüş belirtti. Türkiye'nin Irak'ın en önemli komşusu olduğunu vurgulayan Iraklı general, terör konusunda üçlü ittifakla sürdürülen mücadelenin yeni bir döneme işaret ettiğini, Türkiye, Irak ve ABD arasında oluşturulan bu komisyonun ilerisi için çok daha iyi ve güzel gelişmelere sahne olacağını sözlerine ekledi.

İHA