kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Nikotinsiz tütün de öldürür"

Giriş Saati : 27.01.2009 11:41
Güncelleme : 27.01.2009 22:02
Yeni Haber
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Elbek, sigara içicilerinin; tütün ve içinde kanser yapıcı, damar tıkayıcı 4 bin kimyasal maddeyi içmek istedikleri için değil, bu maddelerden biri olan nikotine bağımlı oldukları için sigara kullandıklarını belirtti. Elbek, nikotinsiz tütününün de öldürebileceğini kaydetti.

Elbek, yaptığı açıklamada, nikotine bağımlı sigara içicilerinin, içinden nikotin çıkarıldığı takdirde zaten, eksoz gazı, roket yakıtı, radyasyon, amonyak, aseton, siyanür ve arsenik içeren bir maddeyi artık tüketmeyeceğini belirtti.

Japonya'da bilim adamlarının üzerinde çalıştığı nikotinsiz tütün çalışmaları üzerine bir değerlendirmede bulunan Elbek, nikotinsiz tütünün de öldüren ve bağımlılığı tedavi etmeyen bir ürün olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Nikotinin beyinde reseptörleri (algaç) var. Sigara içicisinin her içişinde ağızdan beyine 3 saniyede ulaşan nikotinin bu reseptörlere yapışır. Nikotinin reseptöre bağlanması ile morfin benzeri "dopamin" maddesi salınır ve bu maddenin verdiği haz sigara içeni bağımlı yapar. Nikotinin bu etkisi morfin ve kokain etkisinden kuvvetli olabilir. Nikotin bağımlılığının tedavisinde beyindeki bu mekanizmayı yok eden ilaçlar başarılı olur.

Nikotin içermeyen bir tütün ürününü bağımlı zaten tüketmez, ayrıca böyle bir ürün bağımlılığı da tedavi etmez. Ayrıca tütün ürünlerinin içindeki nikotin çıkarıldığında da diğer bütün zararlı kimyasallar kaldığı için, damar tıkayıcı, felç, kanser, kalp hastalığı ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı yapan ve hala aynı şekilde öldüren bir ürün satılıyor olacaktır. Nikotinsiz tütün hala öldürür ve bağımlılığı tedavi etmez."

SİGARA ENDÜSTRİSİ NİKOTİNİ BİLEREK PAZARLADI

Sigara endüstrisinin, nikotinin bağımlılık etkisini bildiğini ve buna rağmen üretim yaptığını öne süren Elbek, "Sigara endüstrisinin mahkemeye yansımış iç yazışmaları incelendiğinde, tıp dünyasından önce nikotinin bağımlılık yapıcı etkilerini bildikleri açıkça görülmektedir." dedi.

Elbek, "Sadece nikotin içeren sigara yaparak müşterilerini tütünün içinde bulunan kimyasal zararlılardan korumayı düşündükleri ama nikotinin bir ilaç gibi değerlendirileceğinden ve FDA kontrolünden korkarak vazgeçtikleri anlaşılmakta. Daha da ileri giderek nikotinin vücuda daha fazla nüfuz etmesi ve bağımlılığın artması için sigaralarına amonyak gibi katkı maddeleri koydukları saptanmıştır. Sigara endüstrisi tütünün zehirlerini yıllardır, bilerek bağımlılık yapıcı nikotin sayesinde satmıştır. Bu nedenle sigara endüstrisi kendi karlarını düşürmemek için nikotinsiz tütünden sigara yapmazlar." şeklinde konuştu.

(CİHAN)