kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Hatay'da 7 büyüklüğünde bir deprem olabilir"

Giriş Saati : 27.01.2009 17:54
Güncelleme : 27.01.2009 22:02
Yeni Haber
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü eski Müdürü ve Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Hatay'ın birinci derece deprem kuşağında olduğunu belirterek, Hatay'da 7 ve üzerinde bir deprem olabileceğini söyledi.

Hatay Valiliği'nin konuğu olan "Deprem Dede" lakaplı Ahmet Mete Işıkara, Valilik Brifing Salonu'nda ilçe kaymakamları, Milli Eğitim Müdürü Şenol Genç, Müftü Mustafa Sinanoğlu, mahalli idare temsilcileri, oda başkanları ve basın mensuplarıyla biraraya gelerek Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi'nin tanıtımını yaptı.

Işıkara, deprem gerçeğini herkesin kabul etmesi gerektiğine işaret ederek, "Hedefimiz insanları enkazlardan kurtarmak değil, hedef insanların enkaz altında kalmasını önlemek. Bu nedenle projemize muhtarların, öğretmenlerin ve din görevlilerinin destek vermesini istiyoruz. Mevcut proje 2007 Ocak ayında İstanbul'da başladı. Şimdi de tüm Türkiye'ye dalga dalga yayılması sağlanıyor" diye konuştu.

Hatay'ın birinci derece deprem bölgesinde bulunduğunu dile getiren Işıkara, "Hatay depremlere, sele açık bir bölgede. Deprem gerçeğini kabul etmeli ve ona göre hareket etmeliyiz. Türkiye bir depremler ülkesi, bu anlamda Hatay'da birinci derece deprem kuşağında ve aktif fay zonu içerisinde. Hatay'da gecikmiş bir deprem vardır. Küçük küçük sarsıntılar oluyor ama yeterli değil. Altını önemli çiziyorum; Hatay'da 7 ve 7'nin üzerinde bir deprem eninde sonunda olacak. Bu gerçeği kabul edelim ve gerekeni yapalım. Şimdi yapmak istediğimiz tüm toplum kesimlerini bilinçlendirmek ve eğitmek. Eğitim için de çekirdekten, aileden başlamalıyız. Aileler bilinçli hale gelmeli. Kaymakamlıklar, milli eğitim müdürlükleri, müftülükler, muhtarlar, mahalli idareler bilinçli hale gelmeli" dedi.

Gümüşhane'de yaşanan çığ felaketine de değinen Işıkara, "Burada eğitim son derece önemli. Rahmetli olan arkadaşlarımız eğitimli olmuş olsalardı, bugün bu acı yaşanmayacaktı. Çığ ve yamaç eğitimi alsalardı belki yaşayacaklardı" ifadelerini kullandı. 29 Mart seçimleri öncesinde seçilecek olan belediye başkanlarına mesaj yollayan Işıkara, "Antakya'ya baktığımda yamaçlarda yapılar olduğunu görüyorum, muhtemel bir depremde bu yamaçlarda bulunan evler hem sel tehlikesi altında hem de heyelan. Bu nedenle kentsel dönüşüme ağırlık verilmeli, bunu yaparken de tarım arazileri yapılaşmaya açılmamalı" şeklinde konuştu.

(İHA)