kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Geçtiğimiz yıllarda tiroit ameliyatı olan Müjde Ar'ın boynunda, bu ameliyattan hiçbir iz kalmamış.

Hafta sonu ameliyat pazartesi işbaşı

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
20.01.2009
Eskiden gerdanlığa benzetilen ameliyat izinin, artık 'kedi tırmığı' şeklinde bir çizik olarak kaldığını söyleyen Dr. Mete Düren: Hastalar ameliyattan iki gün sonra işbaşı yapabiliyor..
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Endokrin Cerrahi Servisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Düren, tiroit hastalarının ne zaman ameliyat olması gerektiğine dair soruları yanıtladı:

PİNPON TOPU GİBİ...
* Hangi tiroit hastalarını ameliyat ediyorsunuz?
Tiroit nodüllerinin teşhisinde kullanılan 'ince iğne aspirasyon biyopsisi' sonucu şüpheli gelen hastaları ve kanser teşhisi konmuş hastaları ameliyat ediyoruz. Takip sırasında, selim huylu olduğu bilinen nodülü boynunda rahatsızlık verecek kadar büyüyen hastalara ameliyat öneriyoruz. Bu boy 3-3.5 cm'den itibaren şikayet vermeye başlar, yani yaklaşık pinpon topu boyutuna ulaşır... Kişinin bunu fark etmesi zordur. Nodül selimse 3-3.5 sntime kadar beklenebiliyor.

* Hipertiroidi hastaları da ameliyat olabiliyor, değil mi?
Evet, hipertiroidi hastalarına da ameliyat önerebiliyoruz. Bu hastaların çoğu her ne kadar radyoaktif iyot veya ilaç tedavisi ile tedavi ediliyor ise de, bazılarında bu tedavilerin sonuç vermediği görülüyor Sonuç olarak iğne biyopsisinin sonucu olumsuz olunca, cerrahiye düşüyor.

* Tiroit kanserlerinde beş kat artış olduğu haberleri doğru mu?
Arttı evet. Amerika'da en hızlı artan kanser türü. 14. sıradan 7. sıraya yükseldi. Kadınlarda görülme sıklığı en hızlı artan kanser. Erkeklerde de, ölümcül kanserler içinde yaşam süresi uzatılamayan tek kanser.

* Tiroiddeki kitlenin iyi huylu mu, kötü huylu mu olduğu nasıl anlaşılır peki?
Kitleye hiçbir yan etkisi olmayan iğne biyopsisi yapıyoruz. Bunu patalog yorumluyor. İyi huylu dediği zaman yüzde 95 doğrudur. Kötü huylu dediği zaman yüzde 99 doğrudur. O nedenle iğne biyopsisi yapılmadan ameliyat yapılmasını önermem. Ameliyat sonunda deneyimsiz bir cerrah kötü sürprizlerle karşılaşabilir.

* Ameliyattan ne kadar sonra hastalar işbaşı yapabilir?
Bir gün sonra evlerine dönebiliyorlar. Daha sonraki gün ise işbaşı yapabilir hale geliyorlar.

* Tiroit çok zorlu ameliyatlar arasında mı?
Türkiye'nin her yöresinde en modern teknolojiler kullanılarak en güncel tiroit ameliyatları başarı ile yapılıyor. İğne biyopsisi sonuçlarına göre, temiz gelen bir hastanın kanser riski yüzde 1, şüpheli olanın yüzde 50, sonucu kanser olanın ise kanser çıkma olasılığı yüzde 99'dur. Bir de yüzde 10'luk bir gri alan var ki; iğne biyopsisi ile yeterince net konuşmak mümkün olmadığı için, bu hastaların ameliyat edilmeden teşhislerini koymak mümkün değil. Bu hastalarda da kanser ihtimali yüzde 10'dur.

ŞİKAYETLER GEÇİCİ
* Tiroit kanseri teşhisi konduktan sonra tedavi nasıl yapılıyor?
Tiroit kanseri teşhisi konduktan sonra tiroit bezinin tamamı ya da tamamına yakını cerrahi olarak çıkartılır. Endoskopik olarak 2.5 cm'lik kesiyle tirodin tamamını çıkarabiliyoruz.
Haberin fotoğrafları