kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
"Fed’den farklı davranmazdık" .... Yılmaz, bir gazetecinin, "Amerikan Merkez Bankası Fed’in yerinde olsanız nasıl karar alırdınız?’’ sorusuna "Elimizin altındaki mali sistemin haziran sıcağında kalmış tereyağı gibi eridiğini görseydik, herhalde farklı davranmazdık’’ yanıtını verdi.

Yılmaz: 2 puanlık indirime rağmen faizler hâlâ yüksek

25.01.2009
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2 puanlık indirime rağmen faizlerin göreli olarak hala yüksek olduğunu söyledi. Yılmaz, Bakan Çağlayan'ın eleştirilerine de üstü kapalı yanıt verdi..
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve başkan yardımcıları Erdem Başcı, İbrahim Turhan, Burhan Göklemez, Mehmet Yörükoğlu ile birlikte, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyelerinin katıldığı sohbet toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ekonomik gelişmeler ve Merkez Bankası'nın para politikaları hakkında bilgi veren Yılmaz, 2 puanlık indirime rağmen faizlerin göreli olarak hâlâ yüksek olduğunu söyledi. Yılmaz "Biz şunu söylüyoruz; faiz oranlarını düşürürken ekonomik büyümeyi, işsizliği ön plana çıkartarak olması gereken faiz ne sorusu değil bizim genel eğilimimiz. Bu faktörlerin enflasyon için gösterdiği yön ve hedef doğrultusunda olması gereken para politikası, faiz neyse onu yapıyoruz ama göreli olarak hala yüksek olduğu da gerçek'' dedi.

PARA HAZİNE'YE GİTSİN
Merkez Bankası Başkanı, enflasyonun hızlıca inmesi durumunda ekonominin üstleneceği maliyetin ne olacağına ilişkin soruyu yanıtlarken de "Enflasyonu hedefin altında bir yerde tutturmanın maliyeti işsizlik ve toplam üretimden yaptığınız fedakarlıktır. Bunu istemiyoruz'' dedi. Enflasyon senaryoları içinde IMF'nin yer aldığını belirten Yılmaz niyet mektubunun 29 Mart yerel seçimlerinden önce imzalanıp gönderilmesi gerektiğini düşündüğünü kaydetti.Revize makroekonomik büyüklüklerin de IMF ile yapılacak anlaşma açıklandığında görüleceğini söyleyen Yılmaz "IMF'in bildiğini kamuoyundan niye saklıyorsunuz?'' sorusu üzerine de müzakerelerin devam ettiğine dikkati çekerek eli güçlü tutmak için uluorta tartışmanın doğru olmayacağını ifade etti. Yılmaz, IMF ile en önemli pazarlık konusunun makroekonomik büyüklükler ve maliye politikası olduğunu dile getirdi. Yılmaz, IMF'den alınacak tutarın nasıl kullanılacağına ilişkin soru üzerine de "Bu para Hazine'ye gitsin istiyoruz. Hazine ne kadar az borçlanırsa piyasaya o kadar para verecek, özel sektörümüzün kullanabileceği fonlar o kadar fazla olacak'' şeklinde konuştu.