kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Erotik hatlar Meclis gündeminde

AA
Giriş Saati : 26.01.2009 11:09
Güncelleme : 26.01.2009 19:58
Yeni Haber
Cinsel içerikli sohbet ve yarışma gibi konularda hizmet veren GSM ve Globalstar sohbet hatlarıyla ilgili şikayetler, 28 Ocak çarşamba günü TBMM Dilekçe Komisyonunda görüşülecek.

Alınan bilgiye göre, Ankaralı M.B. adlı vatandaş, cinsel içerikli sohbet, yarışma ve benzeri konularla ilgili hizmet veren GSM ve Globalstar sohbet hatlarının, 900'lü hatlarda olduğu gibi, sabit hatlardan ayrıştırılarak ayrı numara bloğu altında hizmet vermesi ve isteyen abonelere de kapalı tutma imkanı sağlanması istemiyle Dilekçe Komisyonuna başvurdu. Komisyon da başvuruyu, çarşamba günü yapacağı toplantının gündemine aldı.

M.B., başvuru dilekçesinde, ''sabit telefonunu, 900'lü hatlarla yapılan görüşmelere kapattığı halde, çocuğu tarafından GSM ve Globalstar aracılığıyla yapılan sohbet karşılığında, Telekom tarafından kendisine, 2007 yılında 633 TL'lik konuşma bedeli çıkartıldığını'' belirtti.

Ödemiş olduğu haksız bedelin iadesi istemiyle başvurduğu Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin lehine karar verdiğini ifade eden M.B., Telekom'un, kararın iptali için Ankara 3. Tüketici Mahkemesine başvurduğunu, mahkemenin de bu davayı reddettiğini bildirdi.

M.B., ev telefonunu, 900'lü hatlara olduğunu gibi, GSM ve Globalstar sohbet hatlarına da kapattırmak istediğini, kendisine ''Telefonunuzu bu hatlara kapatırsanız hiçbir cep telefonu ile görüşemezsiniz. Sadece şehir içi görüşmeler yapabilirsiniz'' yanıtı verildiğini belirterek, telefonunu, uluslararası ve cep telefonu görüşmelerine kapattırmak istemediğini kaydetti. Dilekçesinde, ''Dünya ile bağlantımı kesemem. 18 yaşından küçük çocuğum var. Bu durumu ona izah edemiyorum'' ifadesini kullanan M.B., GSM ve Globalstar sohbet hatlarının da sabit hattan ayrıştırılarak ayrı numara bloğu altında hizmet vermesini ve isteyen abonelere de kapalı tutma imkanı sağlanması için yasal düzenleme yapılmasını talep etti.

Komisyon, yapacağı toplantıya, Ulaştırma Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, ATO, GSM operatörleri, Tüketici Dernekleri Federasyonu yetkililerini davet etti.

''KARLARINDAN VAZGEÇMEK İSTEMİYORLAR''

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, cinsel içerikli sohbet, müzik indirme ve futbol bilgileri alma gibi hizmetlerle ilgili çok ciddi sorunlar olduğunu söyledi. Çetin, sorunların özellikle çocuklarının cep telefonlarını ''yanlış'' kullanmalarından kaynaklandığını ifade etti.
GSM görüşmelerinin, yurtdışı görüşmelere kapatıldığı gibi, müzik indirme, futbol bilgisi alma, cinsel sohbet hatlarına da kapatılmasına olanak sağlanması gerektiği belirten Çetin, ''Teknik olarak bu mümkün. Ancak GSM operatörleri, karlarından vazgeçmek istemiyorlar. Tüketicinin mağduriyetinin giderilmesi için bir düzenlemeye gitmiyorlar'' diye konuştu.
Çetin, bilinçsiz tüketicinin, cep telefonuna gönderilen mesajları yanlışlıkla kabul etmesi durumunda dolandırdığını söyledi. GSM operatörlerinin, bu hizmetleri sunan şirketlerle sözleşmelerini iptal etmesi gerektiğini savunan Çetin, ''Bu konu, kanayan bir yara, çok ciddi bir sorun. 5-10 kişi, 100 kişi değil, binlerce mağdur var. Binlerce şikayet var'' dedi.