kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Askeri savcılık dipsiz kuyu gibi

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
25.01.2009
* Cinayetlerle ilgili devletin elindeki bilgiler neler?
10 yıl önce İdil Savcısı, 3 ceset buluyor ve araştırma yapıyor. Cesetlerin Şırnak'tan kaçırılan kişilere ait olduğunu belirliyor. Sanıkları da tespit ediyor. Bunlardan biri şimdiki Ergenekon sanığı Arif Doğan. Savcı, dosyayı görevsizlik kararı verip Diyarbakır Başsavcılığı'na gönderirken, Adalet Bakanlığı'na da yazı yazıyor. Yazıda JİTEM'i çok iyi tarif ediyor. Bir de bütün faili meçhul dosyaların bir araya getirilip tek elden yürütülmesi, bir soruşturma ekibinin kurulması, kullanılan silahlarla ilgili arşiv oluşturulması ve olaylara adı karışan kamu görevlilerin mal varlıklarının, telefon kayıtlarının ve banka hesaplarının incelenmesi gibi somut öneriler sıralıyor. Meclis'in Susurluk, Faili Meçhul Cinayetler, Şemdinli raporları var.

* JİTEM'le ilgili açılan dava var mı?
Sadece iki tane. Biri, İdil Savcısı'nın, 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili dosyası sonucunda açılan dava. Genelkurmay Adli Müşavirliği izin vermediği için bu isimler yargılanamadı. Ta ki Ergenekon'a kadar. Duruşma şubatta.

* İkincisi?
O da askeri mahkeme, yerel adli ve özel yetkili yani eski DGM arasında gidip geliyor. Dosya şimdi Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nde ve daire nihai olarak kimin bakacağına karar verecek.

* Kimler yargılanıyor?
11 itirafçı var. 8 kişiyi öldürmek suçundan yargılanıyor. JİTEM'ci subaylar yok. Sanıklardan biri de Abdülkerim Kırca'ydı. Dava askeri savcılığa gittiğinde subayların dosyası ayrıldı. İtirafçılarla ilgili görevsizlik kararı verildi. Kırca ile ilgili dava 7. Kolordu Komutanlığı'nda sürüyordu. Sonucunu bilmiyoruz. 1994'te de Kulp'ta 11 köylünün helikopterle kaçırılması var. Üç yıl önce cesetleri bulundu. Kimlerin öldürdüğü belli olmasına rağmen yargılanma izni verilmiyor. Askeri savcılık dipsiz kuyu gibi.