kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Steve Jobs gitti, yıldız CEO'lar çağı bitti mi?

KAYA GENÇ
24.01.2009
Steve Jobs'un Apple'daki CEO'luk görevine ara vermesi ve Yahoo! kurucusu Jerry Yang'ın CEO'luğu bırakması, teknoloji aleminde 'yıldız patron' çağının bittiğini gösteriyor..
MICROSOFT
YILDIZI KİMDİ?
Bill Gates göz bebeği Microsoft'u 1975'de kurdu. Hırslıydı, acımasızdı, alaycıydı ve 'her şey Microsoft için' diyordu.

ŞİMDİ KİM?
Steve Ballmer Microsoft'un 25. yıl partisinde pastasının içinden çıkarak herkesi şaşırtmıştı. 8 yıldır CEO olan Ballmer, 'dâhi girişimci'den çok 'kurt yönetici' bir tip.

YILDIZ NOTU: Microsoft'un son "I'm a PC" reklamlarında sahnede yine Bill Gates vardı... Gates karizmasından uzak Ballmer'a ise 10 üzerinden ancak 3 verebiliyoruz.

YAHOO!
YILDIZI KİMDİ?
Jerry Yang 1995 yılında Google'ın atası Yahoo!'yu kurdu. Çin hükümetiyle işbirliği yapınca eleştirildi. Yahoo!'yu Microsoft'a satmayı reddedince şaşırttı.

ŞİMDİ KİM?
Yang Yahoo! içinde yaşanan çekişmeler sonucunda yerini Carol Bartz'e bıraktı. Şirketini Microsoft'a satmamanın bedeliydi bu... Yahoo!'yu Yang sonrası dönemde zor günler bekliyor.

YILDIZ NOTU: Golfçü ve bahçe meraklısı Bartz saldırgan, rahat ve 'tipik bir Amerikalı'. Teknoloji dünyasında kadın CEO olma başarısından dolayı 6 puanı hakediyor.

FACEBOOK
YILDIZI KİMDİ?
1984 doğumlu Mark Zuckerberg 2004 yılında Facebook'u kurdu. Eski bir hacker olan adamımız okulu bitirmedi, bir başarısızlık örneği olarak görülürken Facebook'la zirveye çıktı.

ŞİMDİ KİM?
20 yaşında kurduğu şirketinin 4 yıldır CEO'su ve şimdilik görevi devretmeye niyeti yok gibi. Şirketinin hisselerinin bir kısmını 240 milyon dolar karşılığında Microsoft'a sattı zaten, kendisi kral muamelesi görüyor.

YILDIZ NOTU:
Bu yaşta bu başarı! Geleceğin Bill'i ve Steve'i olacak o... 9 puanı aldı bizden.

APPLE
YILDIZI KİMDİ?
Apple'ı 1976 yılında kuran Steve Jobs sırf bilgisayar aleminin değil, sanat aleminin de yıldızlarından. Kaligrafi eğitimi alan Jobs, Pixar'ı kuran kişi. Disney'in en büyük hissedarı. Pankreas kanseri olunca hastalık iznine çıktı. Şoktayız.

ŞİMDİ KİM?
Pazarlamadan sorumlu yönetici Phil Schiller, bu yıl şirketin yeni ürünlerinin basın tanıtımlarında sahneye çıkacak. Ama Jobs hâlâ CEO'luk görevini sürdürüyor. Jobs ile Schiller ikilisine 'Don Kişot ve Sanço Panza gibiler' diye isim takmışlar.

YILDIZ NOTU: Bu belirsizlik ortamında sıfır vermekten başka çare yok. Üstelik şirketin hisse senetleri de düşüşte. Biri bu krizi çözsün.
Haberin fotoğrafları