kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Haftanın Konumu Akdeniz Bayanlar Şampiyonası'nın beşinci turunda bu konumda Vahap Şanal'ın Akdeniz Şampiyonu Drljevic karşısında beyazlar için 37.Fh5 Şh5 38.Vf7 Şg4 39.Vg6 Şh4 40.Vh6 (sonraki hamle Vh3 mat) hamlelerini bulması fazla zor olmadı.

Yeni kuşak, yeni rekabet

ÖZGÜR AKMAN
24.01.2009
1997'de hayatımdaki ilk önemli satranç turnuvasında, Yaş Grupları Satranç Şampiyonası'nda oynarken maçlarım bittikten sonra iki oyuncunun maçlarını izlemeye giderdim. İkisinin arasındaki maçı ise hâlâ unutmam. Adlarını pek çok kez duyduğum, Ankara'nın o dönemki en önemli genç satranççısıyla, İstanbul'un Yeni Ufuklar Koleji'nin üniforması olan kırmızı takım elbisesiyle karşısında oynayan en önemli genç yeteneneğini diğer gencin müthiş rekabetinden gözlerimi alamamıştım. Benden üç yaş büyük olan bu iki satranççı beraber büyüyüp milli takıma girdiler. Türkiye şampiyonlukları kazandılar ve her ne kadar hâlâ başaramadıkları için eleştirilseler de büyükusta olmak için çalışıyorlar. Kıvanç Haznedaroğlu ve Umut Atakişi'den bahsediyorum... İkisi yaş gruplarından beri beraber büyüdüler ve kariyerlerini beraber geliştirdiler. Şimdi bir hafta boyunca devam edecek olan Yaş Grupları Türkiye Şampiyonası'nda belki de yeni bir rekabetin doğuşuna tanıklık ediyoruz. Geçen yıl, 10 Yaş'ta Avrupa Şampiyonu olan Cemil Can Ali Marandi ve 11 Yaş Altı Okullararası Dünya Şampiyonu olan Vahap Şanal'dan bahsediyorum. Üstelik aynı grupta 11 Yaş Altı'nda üçüncü olan Batuhan Daştan da var.

GÜMBÜR GÜMBÜR GELİYOR

Bu çocuklar ağabeyleri gibi beraber büyüyecek, masa başında rekabet edip masa dışında arkadaş olacaklar. Bu sene 12 Yaş Grubu'nda aralarında kıyasıya bir rekabet olacak. Cemil Can'ın oyununu Ankaralı olmasının nedeniyle çok dikkatli izleme imkânı bulabiliyordum. Öğrenme hızının inanılmaz olduğu bu yaşlarda satrancını ne kadar ilerlettiğini görmüştüm. Tabii, diğerleri başka şehirlerde olunca onları sürekli takip etmek olanaksızlaşıyor. Geçen hafta Kemer'de oynanan Akdeniz Şampiyonası'nda Vahap Şanal'ın da bu aylarda boş durmadığını gördüm. Sonuçlarına bariz bir şekilde yansıdı. Şampiyonayı kazanan Georgiadis'i dramatik bir şekilde elinden kaçırdı, sonra geçen yılın bayanlar şampiyonu Drljevic'i yendi. Bu senenin bayanlar şampiyonu Vojinovic'i de mağlup etti. Batuhan'ın ne durumda olduğunu açıkçası kestiremiyorum; ama Bursa Şampiyonası'nda üçüncü olduğunu gördüm. Yani o da gümbür gümbür geliyor olmalı. Ayrıca küçük yaş gruplarında birkaç ay bile çok uzun bir süre. Yeni birisi çıkıp da bu çocukların hepsini yenip birinci olursa hiç şaşırmamak lazım. Zaten kimin birinci olduğu da önemli değil. Önemli olan bu çocukların yetişiyor olması. Çalışmaya devam etmeleri. İyi olanaklara sahipler; ama bunu hak ediyorlar. Kıvanç Haznedaroğlu ve Umut Atakişi yaş gruplarında defalarca zirvede yer aldılar. 11 yaşındayken yaş grubunu silip süpüren Mustafa Yılmaz, Ankara birincisi olmuştu. Emre Can, yaş grubunda defalarca birinci oldu. Şimdi aynı yaştaki bu çocukların tatlı rekabetini yaş gruplarında bu üç yeteneğin rekabetini çok keyifli olacak...
Haberin fotoğrafları