kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rum basını bayram yapıyor

CİHAN
Giriş Saati : 24.01.2009 14:28
Güncelleme : 24.01.2009 21:52
Yeni Haber
Rol aldığı dizi film "Kurtlar Vadisi"ndeki "Kılıç" rolüyle tanınan tiyatro sanatçısı Atilla Olgaç'ın önceki gün "Orada Neler Oluyor" adlı TV programında söyledikleri sadece Türkiye'yi değil, Yunanistan'ı da karıştırdı. Programda, Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında askerliğini yaparken 10 Rum askeri öldürdüğünü itiraf eden Olgaç, kurbanlarından birinin bir esir olduğunu söylemişti. Olgaç, "İlk öldürdüğüm çocuk 19 yaşında, esir düşmüş bir askerdi. Silahı yüzüne doğrulttuğumda yüzüme tükürdü.Alnından vurdum, öldü" demişti.

Rum basını, Atilla Olgaç'ın önce 10 Rum esiri Kıbrıs harekatı sırasında öldürdüğünü itiraf edip daha sonra baskılar sonucu geri aldığı iddiasını manşetten verdi. Filelevtheros, itirafın Uluslararası Ceza Mahkemesi'e götürüleceğini yazdı.

Kıbrıs Rumlarının etkili gazetelerinden Politis, dün olduğu gibi bugün de haberi manşetten verdi ve "Ankara'da telaş, Atilla'ya tıkaç" başlığını kullandı. Türk derin devletinin baskıları sonucu sanatçının ikinci şaşırtıcı itirafını yaptığını savunan Politis, Ankara'nın baskılarından sonra sanatçının söylediklerinin bir sinema senaryosundan ibaret olduğunu açıkladığını ancak bunun geçersiz olduğunu ileri sürdü.

Alitya gazetesi, Atilla Olgaç'ın 1974 Kıbrıs karekatında 10 Rum esiri öldürdüğüne dair itirafını geri aldığını yazdı. Olgaç'ın anlattıklarının bir senaryosu olduğunu söylediğini yazan gazete, sanatçının ciddi çelişkiler içinde olduğunu çünkü ikinci röportajında itirafını tekrarladığını kaydetti.

Rumların bir başka etkili gazetesi Filelevtheros da, "Ankara sanık sandalyesinde" başlıklı manşetinde, Avrupa Mahkemesi eski hakimi Lukis Lukaydis'in Olgaç'ın itirafını Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne götüreceğini yazdı.

Öte yandan "Atilla bizimle dalga geçiyor" başlıklı haberinde Mahi gazetesi, "Türk sanatçı, 10 esiri öldürdüğüne ilişkin itirafını çok sert tepkiler alması üzerine geri çekti" diye yazdı. Gazete, Olgaç'ın anlattıklarının bir senaryo olduğunu açıkladığını duyurdu.

"Atilla'nın şok itirafından sonra baskı ve tehdit" başlıklı manşetinde Simerini, Kıbrıs işgali sırasında 10 esiri öldürdüğünü itiraf etmesi, Kıbrıs'ın protestosuna neden olduğunu yazdı. Gazete, sanatçının Ankara'nın baskıları sonucu itiraflarını geri almaya çalıştığını iddia etti.

Son olarak Haravgi gazetesi de, "Savaç cinayeti" başlıklı manşet haberinde, Olgaç'ın itiraflarının öfkeye neden olduğunu yazdı. Gazete, hükümet ve AKEL'in Türk ordusu ve Türkiye'yi işlediği cinayetleri hesaplamaya davet ettiklerini ileri sürdü.

YUNANİSTAN'DA EN ÇOK OKUNAN HABER

Yunanistan'da Olgaç'ın önceki gün anlattıklarına ilişikin haberler, dün internet haber portallarında "en çok okunan ve yorum yapılan" haber oldu. Öte yandan Yunan gazete ve televizyonları ana haber bültenlerinde açıklamalara yer verdi.

RUM SÖZCÜ: "KONUYU CİDDİ ŞEKİLDE ARAŞTIRACAĞIZ"

Rum hükümeti sözcüsü Stefanos Stefanu, Olgaç'ın itiraflarını şok olarak değerlendirdi. Stefanu, hükümetin konuyu "ciddi inceleme ve araştırmaya göre değerlendireceğini" söyledi. Sözcü, itirafın "Türkiye'nin 1974'te vahşet ve barbarlığını göstermesinin yanında, uluslararası hukukun ihlali" olduğunu ileri sürdü.

Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile işbirliğine gitmesi gerektiğini savunan Stefanu, itirafın nasıl değerlendirileceği sorusuna, "bu konuların ciddi bir araştırmaya tabi tutmadan belirlenemeyeceğini" söyledi.