kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey (ortada) onuruna verilen yemekte DEİK Başkanı Rona Yırcalı (solda) ve Haluk Dinçer (sağda) biraraya geldi.

ABD-Türkiye enerji işbirliğinde ikinci dalga Irak'ta başlıyor

Barış ERGİN EKONOMİ
23.01.2009
Tezkere ve çuval krizi ile bozulan Türk-Amerikan ilişkileri yumuşamaya başlayınca iki ülke Irak'ta tekrar ortak enerji işleri yapma kararı aldı. İlk görüşmeler martta İstanbul'da..
Irak'ta savaş sonrası altyapıda ortaya çıkan açık, Türk firmalarının taşeron olarak Amerikalı firmalar ile çalışmasına neden olmuştu. İkili ilişkilerde çıkan sorunlar süreci biraz yavaşlatsa da yeni projeler gündemde. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk - Amerikan İş Konseyi Başkanı Haluk Dinçer, Amerikan yönetiminin enerji işlerini Türk firmalarının yapması konusunda bir talebinin olduğunu belirterek "Türkiye ile ABD enerji ve altyapı projelerinin Türk firmalarına verilmesi konusunda bir mutabakat var. Amerikan ve Irak yönetiminden yetkililerle ortak projeler nasıl yapılır diye bir konferans düzenlemeyi planlıyoruz. Mart ayında İstanbul'da olacak" dedi.

"OBAMA'YA GÜVENİYORUZ"
ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey ise onuruna verilen çalışma yemeğinde konuşan Haluk Dinçer Türkiye tarafında da büyük enerji açığı olduğunu belirterek özellikle hidroelektrik ve termik santraller konusunda görüşmelerin olduğunu dile getirdi. ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey ise yaptığı konuşmada, "Her iki taraf da ekonomik işbirliğini devam ettirmeli. Orta Doğu, giderek artan ABD-Türkiye işbirliğine sahne olacak. Türkiye bölgede işbirliği konusunda en çok potansiyele sahip ülke" dedi. Türkiye - ABD ilişkilerinin gelecekte siyasi olarak daha iyi olacağını söyleyen Haluk Dinçer ise yeni dönemde Obama hükümetine güvendiklerini söyledi ve Obama'nın yeni ekibinin Türkiye'yi çok iyi bildiğini dile getirdi. Haluk Dinçer, ekonomik kaosun ortasında, Türkiye'nin, ABD'li yatırımcı ve iş adamları için bir umut adası olduğuna inandığını söyledi. Dinçer, Obama'nın Orta Doğu'yu öncelikler listesine alacağını söylediğine dikkati çekerek, "Bu çok önemli. ABD'nin bundan önceki politikası daha kaba güçle... Daha sonra Irak'a girmeleri bu bölgede ciddi tansiyon yarattı, ciddi gerginlik yarattı'' diye konuştu.
Haberin fotoğrafları