kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Köşkün restorasyonu geçen yıl İslam Konferansı Teşkilatı’nca verilen "En İyi Restorasyon Uygulaması"' ödülünü aldı.

Yıldız Sarayı artık yine eskisi kadar ihtişamlı

23.01.2009
Sarayın en büyük binası olan Büyük Mabeyn Köşkü'nün çürüyen tahtaları dökülen sıvaları, 20 yıl süren hassas bir çalışma sonunda tamamlandı..
Sultan 2. Abdülhamid döneminde Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetim merkezi olarak kullanılan, 2. Meşrutiyet'in ilanına tanık olan Yıldız Sarayı Büyük Mabeyn Köşkü, sonunda eski ihtişamına kavuştu. Köşkün çürüyen tahtaları, kurtlanan malzemeleri ve dökülen sıvalarının onarımı, işinin ehli ustalar tarafından 20 yılda bitirildi. Yıldız Sarayı Kontrol Amiri restoratör Ahmet Selbesoğlu, 2 milyon metrekare alan üzerine kurulu Yıldız Sarayı'nın en büyük binası olan Büyük Mabeyn Köşkü'nün tarihi ve restorasyon uygulamalarının büyük bölümünün tamamlandığını, dekorasyonun hazırlanması aşamasına gelindiğini söyledi. Selbesoğlu "Bir eseri korumak demek, onu malzemesi, hatıraları ve yaşanmış izleriyle korumak demek. Biz restorasyonda hep bunu göz önünde bulundurduk ve eskiyi onardık. Onun için uzun sürdü, ama Türkiye'deki en iyi restorasyon oldu" dedi.

"GÜL'E TEKLİF ETTİK"
Büyük Mabeyn Köşkü'nü İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olacağı 2010 yılına hazır hale getirmeyi amaçladıklarını dile getiren Selbesoğlu, "Köşkün devlet işlerinde kullanılmasını, devlet toplantılarının yapıldığı mekân olmasını arzu ediyoruz. Biz Cumhurbaşkanı Gül'e teklif ettik, 'Buralara gelir, toplantılar yaparsınız, bina daha çok şereflenir ve eski fonksiyonunu kazanır' dedik. Bir talep gelmedi, biz önerdik" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları