kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Piyasada "para" karmaşası

Giriş Saati : 24.01.2009 10:32
Güncelleme : 24.01.2009 14:37
Yeni Haber
Türk Lirası'na ''prestij'' kazandırmak amacıyla 1 Ocak 2005 tarihinde 6 sıfır atılması ile başlayan süreç, TL'ye geçişe rağmen uyum sorunları ile devam ediyor.

Sıfırların atılmasının ardından önüne ''Yeni'' kelimesi eklenen ve yeni yılla birlikte bu ibarenin kaldırılmasıyla süreç tamamlanmış olsa da, çoğu vatandaş alışkanlıklarını terk edemiyor. Konfeksiyon mağazalarından seyyar tezgahlara kadar, fiyat etiketlerindeki para birimleri birbiriyle örtüşmüyor. Esnaf, sattığı ürünlerin etiketini hem ''YTL'', hem ''TL'' olarak yazarken, kimi de bir lira yerine halen ''bin'', ''milyon'' gibi birimleri kullanmaya devam ediyor.

Son düzenlemenin ardından çoğu esnaf henüz ''TL''ye geçmezken, özellikle semt pazarları ile seyyar satıcılarda 50 kuruşluk ürün üzerindeki ''500 bin lira'' gibi eski fiyatlardan yazılan etiketler de dikkati çekiyor. Hatta çelişkiler bazen 2 haneden fazla rakamlı kuruşlarla da karşı karşıya getiriyor. Örneğin 50 kuruşluk bir malın üzerine 500 YKr, 5000 kuruş gibi etiketler eklenebiliyor. Eski alışkanlıklardan olsa gerek TL'de de 6 sıfır kullanılması hatta bazı etikette TL, bazısında YTL birimi konması sadece satıcının değil alıcının da kafasının karışmasına yol açıyor. Bu karmaşa sürerken esnaf, etiketinde ''TL ve Kuruşa'' odaklanamadığını, bunun oturmasının daha uzun bir süreç alacağını belirtirken, ''milyoncu'' adıyla açılan iş yerleri ise halen bu etiketten kurtulamıyor.

Adana'da yaklaşık 5 yıldan bu yana Abidinpaşa Caddesi üzerinde ''ne alırsan 1 milyon'' parolası ile hizmet veren Cumali Şahin de TL'ye geçişe rağmen iş yerinin tabelasını değiştirmiyor. Şahin, paradan sıfır atılmasına rağmen vatandaşların kendilerini halen ''milyoncu'' olarak tanıdığını belirterek, ''Yeni uygulamaya göre hareket etmek istiyoruz ancak vatandaş alışkanlığını kolay bırakmıyor. Ben de bu yüzden tabeladaki milyon ibaresini değiştirmiyorum'' dedi.

"GENÇLER DAHA KOLAY UYUM SAĞLIYOR"

Adana Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Ahmet Coşar da paradan sıfır atılmasının üzerinden uzunca bir süre geçmesine rağmen, piyasada karmaşa yaşanmaya devam ettiğini söyledi.

Türk halkının alışkanlıklarını kolay terk etmediğini belirten Coşar, ''Özellikle milyonlar, milyarlar, trilyonlarla yaşama alışan yaşı büyük kişiler daha çok sıkıntı çekiyor. Gençler daha kolay uyum sağlıyor'' dedi.

En fazla sıkıntının kuruşta yaşandığına dikkati çeken Coşar, esnaf ile vatandaşların zamanla TL'yi benimseyeceğini, etiketlerdeki karmaşanın da son bulacağını bildirdi.

(AA)