kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çiftçiye 1 milyar TL'lik gübre desteği geliyor

Giriş Saati : 24.01.2009 13:35
Güncelleme : 24.01.2009 14:37
Yeni Haber
Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, çiftçilerin beklediği müjdeyi verdi.

Yıldırım, Tarım Bakanlığı'nın önümüzdeki haftadan itibaren köylüye 1 milyar Türk Liralık gübre desteği aktaracağını söyledi. Geçen yıl astronomik oranlara çıkan gübre fiyatlarının yarıya indiğini ifade eden Yıldırım, "Bu kaynakla çiftçilerimiz bahar gübrelerini alıp tarlalarına atarlar." diye konuştu.

Genel Müdür, İsrail'in Gazze'deki saldırıları sebebiyle İsrail tohum ve zirai ilaçlarını da boykot ettiklerini açıkladı. Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, Etap Altınel Otel'de 'Çiftçilerle Yüz Yüze Kampanyası'nın tanıtımını yaptı. Yıldırım, 3 milyon çiftçiyle yüz yüze görüşerek tarımda modernleşme çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.

Yıldırım, 30 bin yerleşim yerinde kurum görevlilerinin yapacağı görüşmelerde tarımsal üretimin artırılması için çiftçilerle görüş alışverişinde bulunacaklarını aktardı. 210 bin afiş ve 12 milyon 500 bin tanıtım kartıyla pazartesi gününden itibaren her köye ulaşacaklarını kaydeden Yıldırım, kooperatifleri daha etkin hale getirmeyi ve yeni ortaklar bulmayı amaçladıkları bilgisini verdi.

Konuşmasında, Kurumun faaliyetlerini anlatan Genel Müdür, 2007 ve 2008'de yaşanan kuraklık ve 2008 yılı ekonomik krizinin Türk tarımını olumsuz yönde etkilediğini kaydetti. Yıldırım, olumsuzluklara rağmen Kurumun, tüm imkanlarını seferber ederek Türk çiftçisinin yanında olmaya devam edeceğini söyledi. Yıldırım, daha önce Ziraat Bankası'nca kullandırılan yüzde 0 faizli 3 yıl vadeli yağmurlama ve damlama sulama kredilerinin bu yıl itibariyle Tarım Kredi Kooperatifleri'nce kullandırılmaya başlandığını belirtti.

Çiftçiye verilen 6 ay vadeli akaryakıt desteğinin süreceğine de dikkat çeken Genel Müdür, geçen yıl 6 bin 830 büyükbaş, 8 bin 300 küçükbaş hayvan satışı yapıldığını dile getirdi. Atıl durumdaki 338 gayrimenkulden 40 milyon TL gelir elde ettikleri bilgisini veren Yıldırım, çalışmaların bu yıl süreceğini belirtti. 2009 yılında 2 milyar TL'lik kredi desteğine ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Yıldırım, "Yozgat Boğazlıyan'da bulunan damızlık süt sığırı işletmesinin ihtiyacı için 259 baş damızlık Holstain cinsi düve 2008 Mayıs ayı başında Avustralya'dan getirildi. Şu anda işletmede bin adet damızlık hayvan bulunmakta. Hedef 2010 yılında çiftçilere damızlık düve satışına başlamak." diye konuştu.

İSRAİL TOHUMLARINA BOYKOT

Genel Müdür, ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Ortadoğu'da bir vahşet yaşandı. Genellikle Türkiye İsrail'den tohumluk buğday alıyordu. Bundan sonra ne olacak ?" sorusuna Yıldırım, "İsrail ürünlerini, tohumu ve zirai ilaçları kooperatiflerde satmama kararı aldık. Bu karar devam ediyor. Ta ki Gazze'deki yaralar sarılana kadar." cevabını verdi. İsrail'in Gazze'deki vahşi tutumunu kınadığını dile getiren Yıldırım, Kızılay'ın Filistin'e gönderdiği 20 tır içinde 3 tırlık gıda desteği verdiklerini kaydetti.

(CİHAN)