kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Amerikalı gençler dil öğrenmeye geliyor

CİHAN
Giriş Saati : 24.01.2009 12:51
Güncelleme : 24.01.2009 21:52
Yeni Haber
Amerikalı gençler, eski ABD Başkanı George W. Bush'un "Ulusal Güvenlik İçin Dil İnisiyatifi" (NSLI) projesi kapsamında Türkçe öğrenmek üzere Türkiye'ye geliyor. George Bush'un 2006 yılında 'ulusal güvenlik için kritik diller' olarak ilan ettiği Arap, Çin, Rus, Hint ve Fars dillerine Korece ve Türkçe de eklendi.

Amerikan yönetimi, 11 Eylül sonrası dünyada kritik bölgelerdeki hükümet ve halklarla iletişim kurmak, reform süreçlerini desteklemek, karşılıklı anlayışı geliştirmek ve Amerikan kültürü hakkında daha fazla bilgi sahibi olunmasını sağlamak amacıyla 2006 yılında başlattığı dil projesine Türkçeyi de ekledi. Amerika'nın güvenliğinin önemli bir parçası olarak değerlendirilen proje sayesinde kültürler arası iletişim, diplomasi, medya, iş dünyası, istihbarat ve terörle mücadelede daha etkin olunması hedefleniyor. Beyaz Saray'ın koordinasyonuyla Dışişleri, Eğitim, Savunma bakanlıkları ve Ulusal İstihbarat Yönetimi tarafından yürütülen proje, anaokulundan üniversiteye ve oradan çalışma hayatına kadar geniş bir yaş aralığını kapsıyor.

Projenin 15-18 yaş arasındaki gençler için planlanan bölümü (NSLI-Y) çerçevesinde 2009 yaz dönemi ve takip eden öğretim yılı için yaklaşık 550 öğrenci yurtdışına gönderilecek. Önceki yıllarda Arapça ve Çinceyle sınırlı tutulan NSLI-Y'nin kapsamı, aralarında Türkçenin de bulunduğu 5 kritik dilin de eklenmesiyle genişletildi. Amerikan hükümeti, programa katılmaya hak kazanan gençlere gittikleri ülkelerde yazı ve konuşma dilini, kültürel ve siyasi hayatı öğrenerek ulusal güvenlik için 'paha biçilemez' bir deneyim edindirmeyi hedefliyor.

"GENÇLER CIA AJANI MI OLACAK?"

Programın adındaki 'Ulusal Güvenlik' ifadesi, kritik dilleri öğrenen gençlerden özellikle istihbarat alanında yararlanılacağı izlenimini oluşturuyor. CİHAN'ın programla ilgili sorularına cevap veren ABD Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültür İşleri Bölümü Sözcüsü Kate Starr, 'ulusal güvenlik' ifadesinin askeri ve istihbari konulara odaklanan 'ulusal savunma'dan daha kapsamlı bir kavramı tanımladığına dikkat çekiyor.

Gençler için dil girişiminin Amerikan vatandaşlarını küresel dünyanın liderleri olmaya hazırlama amacının bir parçası olduğunu belirten Star, "ABD ve dünya halklarının refahına katkı sağlayacak doğru kararlar verebilmek için farklı kültür ve hayatlar hakkında bilgi sahibi olmayı amaçlıyoruz" diyor.

Kate Starr, katılımcı gençlerden, edindikleri bilgi ve tecrübeyi kullanarak, gelecekte yabancı özel sektör ve devlet kurumlarının temsilcilerinin yanı sıra akademisyenlerle temas kurmalarını beklediklerini kaydediyor. Starr, programa katılan gençleri herhangi bir kuruma yönlendirmelerinin söz konusu olmadığını vurguluyor.

Kate Starr'ın verdiği bilgiye göre NSLI programlarına daha önce katılan Amerikan vatandaşları Dışişleri ve Ticaret bakanlıklarının yanı sıra Google gibi özel şirketlerde analist, mühendis, dışişleri servis uzmanı, ekonomist, eğitmen gibi pozisyonlarda istihdam edilmiş. Katılımcılar, gelişmekte olan ülkelerde sosyal yardım faaliyetlerinde bulunan 'Peace Corps' adlı özerk kuruluşlarda da görev almış.

Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) internet sitesindeki kariyer ilanlarında, yabancı dillerle ilgili bölümler dikkat çekse de gizlilik ilkesi nedeniyle bu konuda bilgi verilmiyor.

FARSÇAYI TACİKİSTAN'DA ÖĞRENECEKLER

Liseye devam eden ya da yeni mezun gençleri programa başvurmaları için teşvik eden Washington, öğrencilere eğitim görecekleri ülkelerde kendilerini güvende hissedeceklerine dair garanti veriyor. Farklı bakanlıklardan temsilcilerin yer aldığı kurullar tarafından seçilecek öğrenciler, gidecekleri yerlerde istenmeyen durumlarla karşılaşmamak için öncelikle ABD'de adab-ı muaşeret dersleri alacak.

Amerikalı gençler Farsçayı İran yerine Tacikistan'da, Arapçayı ise başta Mısır olmak üzere Kuzey Afrika ülkelerinde öğrenecek. Türkiye'ye yaz dönemi için 50 kadar öğrenci gönderilecek. 6-8 hafta sürecek programlara katılacak öğrenciler, 'özenle seçilmiş aileler'in yanında kalacak.

Haftada 5 gün devam eden derslerden arta kalan zamanlarda öğrencilerin mümkün olduğu kadar çok pratik yapmaları teşvik edilecek. Amerikan Dışişleri Bakanlığı, 2009-2010 öğretim yılı için de bir ya da iki dönem için 30 kadar genci Türkiye'ye göndermeyi planlıyor.