kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

'ABD şirketleri fırsatları değerlendirecek'

Küresel ekonomik durgunluk ABD'nin nefesini kesti. Obama döneminde yıllanmış " Kıbrıs" ve sözde "Ermeni" soykırım dosyası acaba nasıl bir yolculuğa çıkabilir?
Sonuçta bu kriz ortamında ABD'nin Türkiye odaklı açılımlara ihtiyacı var. Daha baştan Ermeni soykırım tasarısı ile Türkiye'de tansiyonu yükseltmek ABD'nin pek işine yaramaz.
Ancak tek bir sorun var. O da; İsrail.
Gazze saldırısı karşısında Türkiye'nin Hamas'a takındığı tavır acaba İsrail lobisinin tepkisine yol açacak mı? Öyle ya da böyle, ne olacağını biraz daha bekleyip göreceğiz. Çünkü ortaya konacak tavır ABDTürkiye ilişkilerinde de belirleyici olur.
Kıbrıs konusuna gelince, yıllanmış sorun bir anda çözülmez! Isınma turları başlar. Kıbrıs'ta Türk tarafına uygulanan ambargonun yumuşatılmasına çalışılır.
Türk halkı ise ABD Hükümeti'nin uyguladığı politikalara karşı çok tepkili. Anketlerde ABD'den en çok nefret edenler sıralamasında Türkiye birinci sırada yer alıyor.
Dolayısıyla yeni dönemde Türkiye'ye ihtiyaç duyan ABD, önce düşünüp taşınıp, sonra ciddi bir imaj çalışmasına başlayabilir. Büyük konferanslar düzenleyebilir. Bize göre; TAİK'in onuruna verdiği çalışma yemeğindeki konuşmada büyükelçi Jeffrey ilk yolculuk sinyalini verdi:
"Geçen hafta IMF Grubu ile bir araya geldim. IMF-Türkiye arasındaki müzakerelerde mümkün olan her şekilde yardımcı olmaya hazırız. Doğrudan yabancı yatırım konusunda uluslararası ekonomik konjonktüre rağmen Türkiye iyi bir yıl geçirdi. Türkiye'ye inanıyoruz. ABD şirketlerinin buradaki fırsatları iyi bir şekilde değerlendireceğini düşünüyoruz."
Peki, "Ergenekon sürecinde düğmeye ABD mi bastı?" Yanıt, "Ergenekon bir iç politika konusu. Herkes gibi gazetelerden okuyoruz" biçiminde geliyor.
Görünen o ki; Jeffrey, Ergenekon haberleri sayesinde Türkçesini geliştirecek!!!