kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ABD'nin yeni Ortadoğu Elçisi

CİHAN
Giriş Saati : 24.01.2009 13:40
Güncelleme : 24.01.2009 21:52
Yeni Haber
ABD'nin yeni Orta Doğu özel elçisi George Mitchell'in önümüzdeki hafta Ortadoğu ziyaretine çıkacağı bildirildi.

Başkan Barack Obama yönetiminden yetkililer, ziyaret için planlamaların henüz sürdüğünü ve Mitchall'in Kudüs, Ramallah, Batı Şeria, Kahire, Mısır, Amman, Ürdün ve muhtemelen Suudi Arabistan ve Avrupa'yı ziyaret edeceğini belirttiler.

Kendisine özel elçi olarak George Mitchell'i atayan Obama, bu ziyaretle bölgeye nüfuzlu bir diplomatı göndermiş olacak. Bölgedeki zorluklar, Maine eyaletinden eski Demokrat senatör olan Mitchell için yeni değil. Tecrübeli diplomat, 200 yılında İsrail-Filistin arasında artan şiddet olaylarını soruşturmakla görevlendirilen komisyonda yer almıştı.

Mitchell, 2001 yılında ise bir rapor hazırlayarak İsrail'in yeni yerleşim birimlerini durdurması, Filistinlilerin de terörü önlemek için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini kaydetmişti. Mitchell Raporu, tarafsız olmasından dolayı övgü almış ve daha sonra oluşturulacak Yol Haritası ve diğer barış girişimleri için temel olmuştu.

ABD'nin eski İsrail büyükelçilerinden Martin S. Indyk de New York Times gazetesine Mitchell için, "Ne Filistin'den yana ne de İsrail. Hakiki manada tarafsız" demişti.

ABD Başkanı Barack Obama da geçtiğimiz Perşembe günü atadığı Mitchell'in, İsrail ve Hamas arasında ateşkes sağlanmasına yardım edeceğini ve Gaze-Mısır sınırından silah kaçakçılığının önlenmesi için gösterilen çabaları destekleyeceğini söylemişti.

George Mitchell, elçilik görevine resmen atandıktan sonra yaptığı açıklamada ise "Bu görevin zorluğunu küçümsemiyorum. Ortadoğu'daki durum değişken, karmaşık ve tehlikeli." açıklamasını yapmıştı. Bir Yahudi ve Filistin devletinin yan yana yaşayabileceğine inandığını belirten Mitchell, bir çatışmanın yüzyıllarca sürse bile sona ereceğini düşündüğünü kaydetmişti. Bill Clinton döneminde arabulucu olarak görev yaptığı Kuzey İrlanda görüşmelerinden tecrübeli olan Mitchell, "Oradaki deneyimlerime göre, çözülemeyecek çatışma yoktur kanısına vardım. Çatışmaları insanlar yaratır, önderlik eder ve devam ettirir. Yine insanlar tarafından sona erdirilebilir" diye konuşmuştu.