kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Üçlü zirvenin yeni adresi Erbil oldu

Duygu GÜVENÇ /ANKARA
23.01.2009
ABD-Türkiye-Irak arasındaki PKK'ya karşı oluşturulan üçlü takip mekanizmasının toplanma yeri Bağdat'tan Erbil'e taşınacak..
İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın kasım ayındaki Bağdat ziyareti ile başlayan Kuzey Irak yönetimi ile diyalog süreci yeni bir boyuta taşınıyor. PKK'ya karşı Türkiye-ABD ve Irak arasında oluşturulan üçlü mekanizma çerçevesinde bugüne kadar Ankara'nın tutumu nedeniyle Bağdat'ta yapılan istihbarat toplantıları bundan sonra Erbil'de yapılacak. Takip mekanizmasının yeni adresi PKK'nın üstlendiği bölge olacak. Ankara'ya gelen Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşmesinin ardından "Bundan sonra üçlü mekanizma çerçevesinde alınan kararları takip etmek üzere bölgede bir komuta merkezi kurulacak" diye konuştu. SABAH'a bilgi veren Türk diplomatik kaynaklar Ankara'nın önce karşı çıktığı Erbil önerisine onay verdiğini belirterek, "Bölgesel yönetimin istihbarat merkezinde, istendiği zaman ve gerektiğinde toplanılacak. Böylece anında müdahale edilebilecek" dedi.

"BEŞ YIL ÖNCE KİM İNANIRDI"
Zebari toplantının ardından terörle mücadele alanında çok yol alındığını söyledi. Babacan ise "İlişkilerin tam anlamıyla normalizasyonu için bölgesel yönetimde söylemlerin yanı sıra somut adım gerekiyor" dedi. TRTnin Kürtçe yayınlarını izlediğini de söyleyen Zebari, "Bu, bir başlangıçtır diye düşünüyorum, pek çok kişinin izlediğinden eminim. Düşünün ki bundan 5 yıl önce, hatta 3 yıl önce kim inanırdı ki böyle bir şey olabileceğine" diye konuştu.