kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İsrail Gazze'ye yardımlara sınırlı olarak izin veriyor

İHA
Giriş Saati : 24.01.2009 12:02
Güncelleme : 24.01.2009 21:52
Yeni Haber
İsrail, 22 gün süren saldırıların ardından, uluslararası çağrılara rağmen Gazze sınırlarını tam olarak açmıyor.

Birleşmiş Milletler, İsrail'in her gün, gıda ve ilaç yüklü 120 kamyonun Gazze'ye girişine izin vermesinden memnuniyet duyarken, diplomatlar, İsrail bombardımanında yerle bir olan bölgenin yeniden inşası için demir ve çimento girişlerine kısıtlama uygulanmasını eleştiriyor.

İsrail ayrıca, Batı tarafından desteklenen Filistin Yönetimi'nin Gazze'ye nakit para yardımı yapmasını da engelliyor. ABD'li yetkililer de belli şartlar altında, sınır geçişleri üzerindeki tahdidin kaldırılmasını istiyor ancak bunun için bir takvimden bahsetmiyorlar.

BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Örgütü (UNRWA) Başkanı John Ging dün yaptığı açıklamada, saldırıların bölgedeki aşırıcıların elini güçlendirdiğini belirterek, ABD'li diplomatlara kalıcı bir çözüm için öncelikle Gazze'de sokaktaki insanlarla konuşması tavsiyesinde bulunmuştu. Bu arada Hamas, geçtiğimiz Pazar günü yürürlüğe giren ateşkesi, İsrail'in ablukayı kaldırması koşuluyla uygulayacağını açıklamıştı. Ancak İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın üst düzey bir danışmanı, bunun sözkonusu olamayacağını belirterek, "Geçişleri açarsak bu Hamas'ı güçlendirir. Böyle bir şey yapmayacağız" dedi. Bununla birlikte İsrail, Gazze'de yaşayan 1,5 milyon kişinin karşılaştığı insani sıkıntıların hafifletilmes itçin artan bir baskıyla karşı karşıya bulunuyor.

ABD Başkanı Barack Obama da Perşembe günü yaptığı açıklamada, sınır geçişlerinin insani ve ticari malzemeler için yeniden açılması gerektiğini ifade etmişti.

Öte yandan, Fransa, Gazze Şeridi'ni kontrol altında bulunduran Hamas'a deniz yoluyla silah sevkiyatının engellenmesine yardımcı olmak için Gazze açıklarındaki uluslararası sularda devriye gezmek için bölgeye bir fırkateyn gönderdiğini duyurdu.